image
Sursa foto: Jurnal.md

Mai multe prevederi din legea anticriză pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, contestate la Curtea Constituțională

Mai multe prevederi din proiectul de lege anticriză în contextul pandemiei de COVID-19, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, vor fi contestate la Curtea Constituțională. Despre aceasta au anunțat astăzi deputații Platformei DA, Alexandru Slusari și Dinu Plângău.

Mai exact, vor fi contestate la Curte trei prevederi din pachetul de măsuri anticriză: cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturale.

„Nu avem de gând să contestăm întreaga lege, chiar dacă avem mai multe rezerve față de aceste măsuri. Prevederile contestate, în opinia noastră, nu au nicio argumentare și prezintă un risc sporit că alături de combaterea coronavirusului să fie implementate alte corona-scheme cu tentă economică”, a declarat Alexandru Slusari.

În opinia Platformei DA, în baza deciziilor precendente ale Curții Constituționale, orice asumare a răspunderii de către Guvern trebuie să întrunească anumite criterii, în legătură cu urgența și importanța modificărilor propuse. Or, prevederile conteste nu întrunesc aceste criterii.

„Aceste prevederi au fost incluse abuziv în pachetul de măsuri anticriză, nu țin de domeniul sănătății publice și nici de ameliorarea situației din domeniul economic. Noi solicităm nu doar declararea ca fiind neconstituționale a acestor trei prevederi, dar și suspendarea acțiunilor de aplicare a acestor prevederi pe durata examinării de CC a cauzei”, a adăugat Dinu Plângău.

Amintim că Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un pachet de măsuri anticriză în contextul pandemiei de COVID-19. Pentru implementarea acestor măsuri vor fi necesare 816 milioane de lei. Astfel, în curând urmează să fie operate rectificări la legea bugetului de stat.

Ședința Parlamentului în cadrul căreia urma să fie examinată legea anticriză a fost boicotată de către deputații PSRM și ai PD. Ulterior, aceștia au anunțat că, prin lipsa majorității parlamentare, s-a demonstrat voința politică a deputaților și legile au intrat în vigoare.

Citeşte mai mult despre

CC

Noutăţile partenerilor

comentarii: