image
Sursa foto: Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Basarabiei solicită revizuirea deciziilor privind slujbele în aer liber și cea referitoare la Paștele Blajinilor

Mitropolia Basarabiei solicită premierului interimar, Aureliu Ciocoi, revizuirea hotărârii prin care slujbele religioase trebuie aibă loc în aer liber.

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au adresat o scrisoare deschisă prmeierului interimar în care își exprimă dezacordul față de hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică din 22 aprilie, pe care o consideră „o sfidare și un atac la adresa întregii Biserici Ortodoxe”. 

„Foarte mulţi credincioşi şi-au arătat mâhnirea şi întristarea faţă de măsura luată, prin care sunt privaţi de dreptul de a participa la cultul divin public în biserici aşa cum se întâmplă şi în alte ţări în spaţiile afectate de Covid – 19, ca de exemplu România unde preşedintele Iohanis a declarat că nu se va amesteca în felul care Biserica va sluji de Paşti şi că totul se va desfăşura după datină. (...) Considerăm că ar fi bine ca, în cel mai scurt timp, să invitaţi  reprezentanţii cultelor şi să reformulaţi hotărârea, ţinând cont şi de părerile noastre(totuşi amândouă mitropolii reprezentăm aproximativ 96% din populaţie)”, se spune în scrisoare.

Clericii menționează că apreciază măsurile de siguranţă care s-au luat, dar consideră că în privinţa participării credincioşilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei hotărâri care să vină în sprijinul credincioşilor de a avea posibilitatea să se roage în biserici, în conformitate şi cu normele moralei creştine.

„ Ar fi un act de onoare faţă de credinţa ortodoxă, pe care o mărturisesc majoritatea cetăţenilor ţării noastre, faţă de  strămoşii noştri care au mărturisit aceeaşi credinţă şi faţă de noi înşine”, se mai spune în scrisoare.

În context, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei propun și revizuirea deciziei referitoare la Paştile Blajinilor.

„Dacă sunt permise slujbele afară, cu respectarea distanţei de 1,5 m, de ce în cimitire, care sunt spaţii deschise( mai este şi distanţă între morminte), nu ar putea fi permis accesul, pentru a ne cinsti oamenii dragi, care nu mai sunt printre noi? Şi Domnia Voastră, ca foarte mulţi din cei care trăiesc în ţara aceasta aveţi rude decedate. Mâine noi vom fi lângă ei şi poate vom dori să ne fie dată o pomană şi să ne fie făcută o rugăciune la mormânt. Sunt sate unde la cimitire vin foarte puţini oameni. Nu trebuie să li se îngrădească accesul, în baza unei legi nedrepte”, se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de clericii Mitropoliei Basarabiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: