image
Sursa foto: jurnal.md

Unul câte unul, satele Moldovei dispar; O singură bătrână a rămas la straja satului Tricolici (VIDEO)

Nu este o noutate că în satele noastre rămân doar bătrânii. În unele localități nu-i mai găsim însă nici pe aceștia. Unul câte unul satele noastre dispar. În urmă rămân doar case pustii, care descriu amintiri și multă sărăcie. Între zeci de case pustii, am găsit o singură bătrână, care nu a mai ieșit din localitate de zeci de ani. Vorbim de Claudia Spânu din satul Tricolici, raionul Căușeni.

Cu doar câteva case acum care stau să cadă, satul Tricolici se mândrea în trecut cu peste o sută de locuințe. Cu prispă și verandă, beci și cuptor, așa cum se cuvine la gospodari, asta vedem în spatele porților cu lacăt acum. În aceste curți au crescut copii și nepoți, iar bunicii depănau amintiri pe scaunul de la poartă.

Astăzi nu mai e nimeni, satul Tricolici a pustiit, iar la straja localității am găsit-o doar pe mătușa Claudia Spânu. Are 70 de ani și zile întregi nu are cu cine schimba o vorbă.

Conform vizei de reședință, aici ar trebui să locuiască vreo opt oameni. Femeia spune că, de fapt, sunt vreo patru, inclusiv ea, nora și feciorul, care acum este plecat peste hotare.

Primește alocația de grâu de pe hectarele de pământ pe care le dă în arendă fermierilor din partea locului. Așa își coace bucata de pâine.

Nu-și mai amintește când ultima oară a ieșit din sat. Dar nu se plânge. Se mulțumește cu ceea ce are.

Satul Tricolici face parte din comuna Baccealia, raionul Căușeni. Secretarul primăriei din Baccealia ne-a spus că, dacă acum doi ani, în Tricolici locuiau aproape 20 de persoane, acum oficial au viză de reședință doar opt, dar patru nu mai locuiesc deja aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: