image
Sursa foto: Captură // youtube.com/@JurnalTV

Demograf: „În trei decenii am fost o țară care mai mult a exportat oameni”

„Republica Moldova a pierdut două generații prin migrație - cea a părinților și cea a copiilor. În trei decenii am fost o țară care mai mult a exportat oameni”. Precizarea aparține demografului Valeriu Sainsus și a fost expusă în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Moldovenii continuă să părăsească Republica Moldova în ritm galopant, 15 procente din populația țării este potențială să plece.

„Migrația nu este altceva decât un aspect al diferențelor spațiale. Oamenii niciodată nu pleacă de la bine la greu, ci invers. Noi am pierdut două generații prin migrație - cea a părinților și cea a copiilor. Încă 15 procente din populația RM este potențială să plece. Migrația este o prioritate a tinerilor. În trei decenii am fost o țară care mai mult a exportat oameni. De fapt, cei care emigrează sunt într-o migrație circulară, adică, în timp, o bună parte din ei părăsesc țara. Studiile confirmă că la 5-7 ani cei aflați într-o migrație nu se mai întorc acasă. Un om din 10 se întoarce acasă, adică cei care nu au putut să se integreze peste hotare. Pierderile sunt extrem de mari și pe aspectul reproducerii. Cifrele de naștere în afara țării oscilează la 16 mii de persoane (n.r.: moldoveni), iar în RM aveam anual 28-29 de nașteri. Pierderile sunt foarte mari pe dimensiunea migrației. În ultimii 25 de ani, am pierdut jumătate din populație”, a menționat demograful.

Există raioane unde numărul locuitorilor s-a redus puternic, ajungând și până la 50% cum este cazul raionului Nisporeni, unde în 1997 populația era de 80,1 mii de persoane, iar astăzi este de doar 39,9 mii de persoane.

Anual, R. Moldova pierde 35 de mii de cetățeni.

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: