image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

SCANDAL LA AȘM. Alexandru Burlacu: „Suntem la academie sau la pușcărie?”

Cenzură și toleranță zero la Academia de Științe a Moldovei. Înregistrarea video de la ședința de audiere a rapoartelor candidaților la concursul de alegere în calitate de membri corespondenți ai instituției a fost întreruptă în momentul în care unul dintre candidați, doctorul în filologie Alexandru Burlacu, citea o declarație prin care cerea Parlamentului și Guvernului să reducă cheltuielile bugetare pentru AȘM până la alegerea unei noi conduceri a Academiei.

Fiind invitat la microfon pentru a-și prezenta raportul cu privire la activitatea sa științifică, candidatul Alexandru Burlacu, doctor în filologie și profesor universitar, a declarat că se retrage din concurs, având în vedere situația dezastruoasă din cadrul Academiei. Potrivit lui, astăzi instituția există pur formal și slujește exclusiv intereselor conducerii sale, care a fost desemnată de guvernarea Plahotniuc și ulterior l-a sprijinit de Dodon.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Vorbitorul a mai spus că Ion Tighineanu, președintele AȘM, a organizat acest concurs doar cu scopul de a atrage în Academie mai mulți susținători de-ai săi și a solicitat conducerii statului să ia măsuri urgente pentru a fi numit un alt președintele al Academiei.

Prezentăm mai jos declarația lui Alexandru Burlacu până în momentul în care înregistrarea video de la eveniment a fost întreruptă.

După ce, cu tăcerea lașă a forurilor diriguitoare academice, institutele de cercetare au fost trecute într-un mod voluntarist mai întâi în subordinea Ministerului Educației și ulterior în subordinea unor instituții de învățământ superior, în cadrul Academiei de Științe rămânând doar clădirea din centrul orașului și personalul umflat peste măsură din conducere, după ce conducerea AȘM a adoptat o poziție confortabilă, oportunistă pentru sine și a exclus intenționat din preocupările sale problemele esențiale referitoare la denumirea științifică a limbii și istoriei noastre, condamnând declarațiile Institutului de Istorie și ale Institutului de Filologie Română „B.P. Hașdeu” în această problemă, anulând astfel practic hotărârile AȘM din 1994 și 1996 cu privire la denumirea științifică a limbii, după ce aceeași conducere, la alegerile prezidențiale trecute, a așternut preș în fața candidatului mercenar pro-rus Igor Dodon, făcând abstracție de existența contracandidatului european Maia Sandu, după ce șefii AȘM au etichetat războiul provocat de Federația Rusă drept „operațiune specială”, făcând uz de limbajul propagandei, după ce preocupările științifice ale AȘM s-au redus la niște ședințe-șezători fără nicio finalitate teoretică sau practică, simple bifări de activități gratuite, statutul AȘM și-a pierdut rostul firesc de for științific național, devenind o simplă formă fără fond, o instituție bugetofagă, având singura grijă de a menține în funcții actualele cadre de conducere.

Constat cu tristețe, dar și cu o legitimă revoltă, că și actualele alegeri de noi membri ai AȘM fac parte din același scenariu de rezervare a celor câtorva persoane din vârful AȘM în funcțiile lor de conducere. Președintele Ion Tighineanu, devenit președinte cu concursul fostei conduceri PDM-iste, și-ar vrea în noile condiții o legitimitate oarecare, optând nu pentru niște eforturi de consolidare a statutului de for științific al AȘM, ci folosind calea birocratică, bătătorită, consolidarea echipei personale cu noi membri corespondenți docili și fideli propriilor interese. Dovadă este componența comisiilor de concurs, în care au fost incluse numai persoane devotate actualului președinte al AȘM, prezența printre candidații aleși a finilor băgăreți, a unor nași. Excepții sunt puține, dar tocmai pe fundalul acestora caracterul de alegeri aranjate iese mai pregnant în evidență.

În consecință, eu, Alexandru Burlacu, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, declar că îmi retrag candidatura din concursul pentru alegerea membrilor corespondenți ai AȘM. În baza celor enunțate, mă adresez Parlamentului și Guvernului R. Moldova, responsabil de bugetul de stat, să opereze în regim de urgență modificări de profunzime în modul de existență și de conducere a AȘM. Este imperioasă alegerea unei noi conduceri a AȘM, inclusiv a unui nou președinte, și abia după o curățare de jegul actual de pe fața acestei instituții s-ar putea trece la procesul normal de alegere de noi membri activi ai Academiei…

Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

În acest moment, Victor Moraru, vicepreședintele AȘM, care modera ședința, a încercat să-l oprească pe Burlacu.

Noi suntem la academie sau la pușcărie?”, s-a arătat indignat doctorul în filologie, după care înregistrarea video de la eveniment a fost oprită.

Alexandru Burlacu nu este primul om de știință din R. Moldova, care aduce critici vehemente atât actualei conduceri a AȘM, cât și indulgenței guvernării PAS față de menținerea acestuia în funcție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: