image
Sursa foto: jurnal.md

Avocatul Poporului bate alarma: Bolnavilor de Covid-19 care se tratează acasă li se încalcă dreptul la viață și sănătate

Persoanelor care se tratează la domiciliu de Sars-COV-2 li se încalcă dreptul la viață și sănătate, atenționează Avocatul Poporului. Mihail Cotorobai a recomandat Ministerului Sănătății întreprinderea unor acțiuni urgente, inclusiv elaborarea unui protocol destinat medicilor de familie pentru standardizarea tratamentului la domiciliu.

Avocatul Poporului consideră că bolnavii de Covid-19 care se tratează la domiciliu nu beneficiază de asistența necesară din partea autorităților de resort ceea ce implică riscuri de încălcare a drepturilor fundamentale, în special a drepturilor la viață și sănătate a categoriei vizate de persoane.

Problema în cauză a intrat în vizorul Ombudsmanului deoarece tot mai frecvent în adresările către Ombudsman, dar și pe rețelele de socializare, în presă persoanele își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că tratamentul la domiciliu, inclusiv post-COVID-19, deși costisitor, nu este acoperit din contul asigurărilor medicale obligatorii. De asemenea, se semnalează existența unui deficit acut de medicamente necesare în farmaciile din țară pentru tratarea la domiciliu, că prețurile sunt majorate artificial.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care numărul paturilor spitalicești disponibile la nivel național scade în mod dramatic, fiind în creștere numărul pacienților cu forme medii și chiar medii-grave ale bolii care se tratează la domiciliu.

În plus, atât medici de familie, cât și pacienții sunt îngrijorați în legătură cu lipsa clarității privind tactica tratamentului la domiciliu a pacienților în stări medii sau medii-grave. Nu există anumite linii directorii protocoale sau recomandări unificate, medicii de familie propun diferite scheme, care se contrazic între ele, ceea ce provoacă neîncredere și neliniște în rândul pacienților.

Din cauza abordării haotice a tratamentului la domiciliu, multe persoane infectate cu Covid-19 apelează la scheme de tratament de pe rețele de socializare sau din alte surse incerte. În acest mod, în opinia Avocatului Poporului, este încălcat dreptul pacientului la informare corectă, calitate și siguranță în sănătate.

Mihail Cotorobai consideră că situația descrisă impune întreprinderea unor acțiuni urgente din partea autorităților pentru asigurarea respectării dreptului la viață și la sănătate a persoanelor infectate cu Sars-COV-2 care se tratează la domiciliu.

Avocatul Poporului a recomandat MSMPS emiterea cât mai urgentă a unui document (recomandări/protocol clinic) destinat medicilor de familie pentru standardizarea tratamentului la domiciliu pentru persoanele bolnave de Covid-19 cu diferite forme (medii și grave).

Ombudsmanul mai solicită elaborarea unui algoritm care ar oferi accesul echitabil la investigațiile necesare (de laborator și imagistice) persoanelor cu Covid-19 aflate în tratament la domiciliu (cu acoperirea medicației de Asigurarea Obligatorie de Asistență Medicală), pentru a le fi indicat un tratament calitativ conform necesităților de sănătate.

Mihail Cotorobai propune de asemenea includerea medicamentelor indicate în tratamentul la domiciliu a diferitor forme ale infecției Covid-19, precum și a celor necesare pentru reabilitarea post-Covid în Lista medicamentelor compensate din Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală.

În document, se mai recomandă MSMPS ca în comun cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să asigure accesul populației la medicamentele necesare, să realizeze monitorizarea și analiza prețurilor pentru medicamentele indicate în tratamentul diferitor forme de Covid-19, cu stabilirea unor limite în majorarea acestora în farmacii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: