image
Sursa foto: agora.md

Pe străzile din Chișinău și din suburbii ar fi în jur de 20 de mii de câini fără stăpân

Directorul interimar al Regiei „Autosalubritate” Eugeniu Axentiev a fost nevoit ieri să explice de ce în orașul Chișinău și în suburbii mișună aproape 20 de mii de câini fără stăpân. În fața consilierilor municipali, Axentiev a declarat că de vină este fostul consiliu, care a interzis strângerea câinilor fără acceptul Direcției locativ-comunală. Justificarea lui Axentiev a trezit reacții dure din partea consilierilor, care l-au acuzat de irosirea banilor publici.

Eugeniu Axentiev consideră că prinderea animalelor și sterilizarea lor rămâne o problemă greu de soluționat. Mai grav este că în Chișinău nu există un azil specializat.

„Încă în anul 2001 a fost repartizat un loc pentru azilul de câini la șoseaua Balcani, au fost efectuate lucrări de proiectare. Până la moment soluția nu este adoptată, noi am fost lipsiți de acest teren și până la momentul actual noi nu avem azil”, a spus directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”.

Șeful de la „Autosalubritate” consideră că de vină este fosta componență a Consiliului municipal, care a elaborat un regulament, potrivit căruia câinii vagabonzi nu pot fi strânși fără acordul unui serviciu din cadrul Direcției locativ-comunală.

„Ne-am pomenit cu un document prin care îmi este interzis să prind câinii din municipiul Chișinău. Pentru fiecare câine prins, trebuie ridicată o dispoziție, un mandat, și trebuie să fie creată o grupă de șase membri pentru a prinde un câine”, a mai spus Axentiev.

Reacția consilierilor a fost mai mult decât dură. Unii l-au învinuit pe Eugeniu Axentiev că aruncă banii publici în vânt.

„Dumneavoastră, domnule Axentiev nu primiți salarii din încasări, dar din bugetul municipal și sunteți obraznic azi. Când o să încetați demagogia asta să scrieți scrisori circulare că nu aveți soluții pentru câini? Noi nu avem nevoie de așa conducători, care nu au soluții și le pune pe seama executivului”, i-a reproșat consilierul PSRM Eugenia Ceban.

De la începutul anului curent, la Regia „Autosalubritate” au fost înregistrate peste 300 de plângeri de la persoanele atacate de maidanezi, iar autoritatea responsabilă nu întreprinde măsurile necesare, afirmă alți consilieri.

„Plângeri vin de la instituțiile de învățământ și din partea locatarilor, din curțile blocurilor. La multiplele adresări a Preturii Râșcani către dumneavoastră cu privire la capturarea și evacuarea maidanezilor din sector nu s-a efectuat nimic. Nimic!”, a declarat consilierul municipal PPDA Ruslan Verbițchi.

Consilierul Alexandr Trupca a cerut ca într-o săptămână, responsabilul de la „Autosalubritate” să prezinte un raport privind cheltuielile din ultimii doi ani. Eugeniu Axentiev i-a dat asigurări că toate informațiile cerute vor fi aduse la cunoștința Consiliului municipal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: