image
Sursa foto: studyfinds.org

Topirea gheții de la polii Pământului redistribuie greutatea acestuia și îi reduce viteza de rotație

Topirea gheții de la polii Pământului redistribuie greutatea acestuia și îi reduce viteza de rotație. Fenomenul poate modifica cu până la o secundă ajustarea duratei efective a unei zile terestre.

Un studiu publicat de prestigioasa revistă științifică Nature arată că schimbările climatice cauzate de activitatea ce determină topirea calotelor de gheață din Groenlanda și Antarctica încetinesc rotația Pământului, prin redistribuirea volumului și greutății acestuia, scrie Biziday.

Deși gheața este în estență tot apă, ea ocupă un volum mai mare cu o greutate mai mică, însă, odată cu topirea ei, apa se redistribuie egal pe planetă datorită principiului vaselor comunicante. În esență, asta înseamnă nu numai creșterea nivelului oceanelor ci și o redistribuire a greutății planetei din zonele polare către cele ecuatoriale.

Pământul se rotește în jurul propriei axe o dată pe zi, dar, indiferent de ce arată ceasurile, zilele variază în lungime cu până la o milisecundă. Dacă calota de gheață a Groenlandei s-ar topi complet, cercetările anterioare au sugerat că o zi s-ar prelungi cu 2 milisecunde.

Oamenii de știință au stabilit încă din 1976 că topirea gheții modifică câmpul gravitațional al Pământului. Deoarece viteza de rotație a planetei nu este constantă, ora universală are nevoie de ajustări prin adăugarea periodică, o dată la câțiva ani, a unei secunde suplimentare, numită “secunda intercalată”. Fluctuațiile din nucleul Pământului au dus la o rotire mai rapidă a planetei, oamenii de știință considerând până recent că, până în 2026, ar putea fi necesară o corecție mai mare a orei universale.

Studiul publicat de Nature arată că, dincolo de faptul că topirea gheții polare ar fi putut contracara tendința de creștere a vitezei de rotație a Pământului (iar ajustarea ar putea fi amânată până în 2029), “încălzirea globală a ajuns la un punct nemai văzut până acum, iar acest lucru subliniază din nou faptul că trăim într-o perioadă în care au loc schimbări fără precedent”, a spus Duncan Agnew, profesor de geofizică la Instituția Scripps de Oceanografie, care a condus cercetarea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: