image
Sursa foto: Balkaninsight

Rusia, preocupată de drepturile „compatrioților” din regiunea transnsitreană

Declarațiile au fost făcute în cadrul mesei rotunde "Dezvoltarea cooperării culturale şi umanitare cu compatrioţii în realităţile geopolitice moderne", eveniment care s-a desfășurat la Camera Civică de la Moscova. La eveniment a participat, în format online, și așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Unul dintre subiectele cheie a fost protecţia drepturilor şi intereselor „compatrioţilor” ruşi din Transnistria.

Vitali Ignatiev a remarcat în discursul său „o creştere fără precedent a presiunii asupra așa-zisei republici nistrene, militarizarea Republicii Moldova, precum şi suprimarea totală a tuturor elementelor prezenţei ruse în interiorul Republicii Moldova”.

Una dintre „noile provocări”, în opinia sa, este proiectul de lege adoptat la Chișinău, în primă lectură, privind înăsprirea Codului Penal în ceea ce priveşte "separatismul", "conspiraţia împotriva Republicii Moldova" și "crearea unei entităţi anticonstituţionale".

Ignatiev s-a plâns că, odată cu adoptarea acestui proiect, „practic orice locuitor al regiunii poate fi supus detenţiei politice şi răspunderii penale”. De asemenea, acesta le-a sous oficialilor ruși că Republica Moldova nu și-ar respecta statutul de neutralitate și s-ar integra în structurile NATO.

Într-o reacție la cele declarate de Ignatiev, Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a comunicat că „Tiraspolul, în mod intenționat, sustrage atenția opiniei publice de la problemele fundamentale ce necesită o rezolvare durabilă și echitabilă”. Tiraspolul continue să promoveze retorica ofensivă și acuzatoare la adresa Chișinăului pe diverse aspecte absolut irelevante, pentru a se sustrage de la responsabilitate și a crea pretinși adversari ce nu au nimic în comun cu realitățile crunte de pe teren, afirmă sursa citată.

Iar șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, Alexandru Flenchea, a declarat pentru Jurnal TV că timp de 30 de ani, autoritățile de la Chișinău au confirmat mereu determinarea de a rezolva conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică.

Cât despre așa-zisa militarizare, invocată de separatiști, Alexandru Flenchea a atras atenția că Republica Moldova ”nu a primit nicio măcar o unitate de muniție de la începutul războiului ruso-ucrainean”. De notat că ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat marți în cadrul unui interviu că Republica Moldova nici măcar nu e pregătită să adere la NATO. Potrivit lui, discuțiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianță militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetățenii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: