image
Sursa foto: dailysabah.com

FMI a înrăutățit prognoza economică pentru Republica Moldova

Creșterea economiei moldovenești în 2022 va fi „zero”, iar rata medie anuală a inflației va constitui la 28,5%. Prognoza indicatorilor macroeconomici pentru Republica Moldova apare în raportul din octombrie al Fondului Monetar Internațional (FMI) privind dezvoltarea economiei mondiale. Anterior, în luna aprilie, prognoza FMI era mai optimistă – o creștere a PIB-ului cu 0,3% şi o inflație medie anuală de 21,9%.

Potrivit noilor estimări ale economiștilor FMI, în 2023 economia Republicii Moldova va crește cu 2,3%, iar pe termen mediu creșterea anuală a PIB-ului va fi de 5%, notează agenția Infotag.

În ceea ce privește inflația, în 2023 aceasta va scădea la 13,8%, iar până în 2027 poate ajunge la 5%, ceea ce corespunde culoarului țintă al Băncii naționale (BNM).

În general, FMI și-a menținut prognoza pentru creșterea economică globală în 2022 la 3,2%, dar a coborât prognoza pentru 2023 de la 2,9% la 2,7%. Acest lucru se datorează faptului că activitatea economică globală se confruntă cu o încetinire masivă și mai bruscă decât se aștepta, cu inflația anuală mai mare decât a fost în ultimele decenii.

În 2021, PIB-ul Republicii Moldova a crescut cu 13,9%, cu o inflație de 5,1%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: