image
Sursa foto: Profimedia

FOTO: Un nou tip de fraudă online ia amploare; Poliția vine cu recomandări

Poliția informează că ia amploare un nou tip de escrocherie online, cu transmiterea prin SMS a linkurilor frauduloase. Această metodă de fraudă este cunoscută sub denumirea de smishing.

Mesajul SMS conține informații false despre necesitatea furnizării unor date suplimentare pentru a recepționa un presupus colet care urmează a fi livrat. De asemenea, pot fi întâlnite și mesaje cu informații neautentice despre o ofertă greu de refuzat sau cu titlu gratuit. Pe lângă text, aceste mesaje includ și un link, care redirecționează oamenii către un website fraudulos unde li se solicită să introducă datele bancare ale cardului sau alte informații personale.

Mai mult, prin intermediul unui astfel de link pot fi răspândite chiar și programe malițioase care pot infecta dispozitivul mobil.

În acest context, Poliția recomandă:

- Nu accesați link-urile pe care le primiți într-un mesaj text sau în orice altă formă de comunicare, decât dacă știți cine este expeditorul și aveți încredere în el;

- Nu răspundeți înapoi la mesajele primite de la numere / persoane necunoscute;

- Marcați mesajele suspecte ca SPAM;

- Descărcați aplicații numai din sursele oficiale;

- Nu introduceți informații personale sau bancare pe site-urile neverificate;

- Nu comunicați nimănui codul OTP primit de la bancă.

În cazul în care ați devenit victima unei asemenea fraude, contactați imediat banca și solicitați anularea tranzacțiilor, după care informați poliția la numărul de telefon 112.

politiapolitia

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: