image
Sursa foto: jurnal.md

Tiraspolul, împăciuitor cu Kievul, după declarația lui Zelenski, dar amenință Chișinăul „să lase orice plan de militarizare”

Autoritățile de la Tiraspol au emis o declarație în care asigură Ucraina și comunitatea internațională că regiunea din stânga Nistrului optează pentru pace și aici nu are loc nicio pregătire militară. Așa numitul legislativ de la Tiraspol a emis declarația în contextul afirmațiilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski care a menționat în cadrul vizitei președintelui, Maia Sandu, la Kiev, că un eventual atac din partea regiunii separatiste transnistrene „ar fi o palmă la care Ucraina ar răspunde cu o lovitură”. În același timp Tiraspolul avertizează Chișinăul „să abandoneze orice plan de militarizare a statului”.

Orice declarații ale oficialilor ucraineni cu privire la posibilitatea oricăror acțiuni agresive atât din partea Transnistriei, cât și din partea personalului militar rus staționat pe teritoriul său sunt nefondate. Transnistria aderă cu fermitate la principiul coexistenței pașnice și nu efectuează nicio pregătire militară”, se spune în declarație.

În același timp Tiraspolul solicită conducerii Republicii Moldova „să abandoneze orice plan de militarizare a statului”.

Considerăm că încercările unilaterale de schimbare a echilibrului de putere care s-a dezvoltat în regiune contrazic total obiectivele de menținere și întărire a încrederii între părțile aflate în conflict și nu vor contribui la asigurarea păcii și stabilității pe malul Nistrului. În acest context, Sovietul Suprem, precum și întregul popor multinațional al Republicii Moldovenești Nistrene, fiind susținători ai păcii și înțelegerii reciproce, fac apel la conducerea statelor vecine să evalueze în mod realist situația, să adopte o abordare echilibrată și să ia în considerare poziția noastră constructivă pentru prevenirea escaladării tensiunii în regiune”, se mai spune în declarația semnată de autoritățile din Tiraspol.

Precizăm că la 27 iunie, președintele ucrainean fiind întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă deține informații referitor la situația din Transnistria și care ar fi reacția Ucrainei în cazul unui eventual atac, a răspuns că dacă ar exista un atac ar fi o greșală

„Anumite semnale primim, sunt neplăcute. Dar acești oameni din regiunea temporar ocupată a Moldovei trebuie să știe că pentru noi asta nu va fi lovitură, ci mai degrabă o palmă, dar noi la sigur vom răspunde cu o lovitură. Dar întâi de toate trebuie să facem tot posibilul să nu existe destabilizări în regiune”, a declarat Zelenski.

La rândul ei, președintele Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău monitorizează atent situația din regiunea transnistreană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: