image
Sursa foto: privesc.eu

Andrei Năstase: Republica Moldova își poate continua calea modernizării și democratizării doar în marea familie europeană

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a adresat tuturor cetățenilor, din țară și din diasporă, un mesaj prilejuit de cea de-a 25-a aniversare a aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei.

„Republica Moldova își poate continua calea modernizării și democratizării doar în marea familie europeană și în familia Consiliului Europei”, a declarat Andrei Năstase.

„Aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei a constituit o etapă de cotitură în biografia tânărului stat Independent, Republica Moldova. După 25 de ani, multe din obligațiile statului rămân încă neonorate sau simulate de guvernanți, în detrimentul cetățenilor și al țării. În pofida imensei asistențe oferite de către Consiliul Europei, nivelul de democrație și independență a instituțiilor din Republica Moldova este, la ora actuală, la cel mai jos nivel. Convingerea noastră rezidă în faptul că Republica Moldova își poate continua calea modernizării și democratizării doar în marea familie europeană și în familia Consiliului Europei”, a menționat Andrei Năstase.

În opinia liderului Platformei DA, chiar dacă Republica Moldova este în continuare monitorizată de către CoE pe mai multe domenii, de la funcționarea statului de drept la justiție sau gradul de corupție, garanția este că atitudinea constantă a instituțiilor europene vor menține clasa politică de la Chișinău într-o paradigmă democratică și a statului de drept.

„Mizăm în continuare pe asistența Consiliului Europei și suntem siguri că aceasta este unică cale de a readuce fostele republici sovietice în albia democrației. Acesta este un element esențial al păcii în această parte a lumii, în care autocrația și militarismul revin cu pași rapizi. Prezența statelor în cadrul Consiliului Europei înseamnă și responsabilitate, și mijloace eficiente de apărare a drepturilor și libertăților oamenilor. Dovadă o constituie menținerea Federației Ruse în cadrul acestei instituții și recentă adresare a guvernului Olandei la CEDO în cazul distrugerii avionului de pe cursa MH17, al Malaysia Airlines, eveniment produs în urmă cu șase ani de asupra estului Ucrainei, soldat cu 298 de morți. Aflarea Federației Ruse în afara acestei organizații ar fi făcut imposibilă instrumentarea acestui dosar în instanțele europene.Să li se facă facă dreptate celor 298 de victime ale exploziei zborului MH17 și familiilor acestora este şi trebuie să rămână o prioritate a tuturor”, a continuat Andrei Năstase.

„Urmare a acestor exemple suntem ferm convinși că democrația are șanse doar în interiorul unor națiuni libere, capabile să dialogheze în cadrul unor instituții internaționale puternice. Consiliul Europei este garanția păcii în Europa. Este bastionul democrației. Transmit pe această cale mulțumiri și felicitări cordiale Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Rik Daems. Doar cu o guvernare pro-europeană vom putea promova și în continuare acquis-ul Consiliului Europei în societatea noastră, vom reuși să oferim cetățenilor noștri rezultate tangibile în construcția statului de drept”, a mai spus Andrei Năstase.

Publicată de Andrei Nastase pe Luni, 13 iulie 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: