image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Expert WatchDog, despre protestele opoziției din ultima perioadă: „Miza este turul doi la prezidențiale” // VIDEO

Protestele organizate în întreaga țara, în ultima perioadă, relevă o sinergie a mesajelor lansate în timpul manifestațiilor. Și deși sunt organizate de mai multe formațiuni politice, se pare că există un consimțământ tacit privind revendicările și acuzațiile lansate guvernării. Andrei Curăraru, expert WatchDog, a menționat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, că organizatorii mizează pe subminarea încrederii cetățenilor atât în președinte și guvernare, cât și în legitimitatea referendumului de aderare a RM la UE.

Analizând mesajele evocate în timpul protestelor, se atestă o coordonare tacită a acelorași revendicări sau acuzații lansate de organizatori. Până și mesajele care vin dinspre Transnistria, care de obicei este departe de ceea ce se întâmplă în întreaga țară, lansează mesaje foarte actuale pentru marea majoritate a cetățenilor, punând cu pregnanță accent pe teme de natură socială.

„După cum observăm, chiar există o coordonare foarte tacită a mesajelor și ceea ce este și mai interesant este că și masejale care vin din Transnistria, o parte a Republicii Moldova care de obicei este mai puțin conexă la ceea ce se întâmplă la noi în țară, au o coordonare, sunt similare și au un accent foarte bine pus pe mesaje sociale - ceea ce-i doare pe oameni cel mai mult, precum tarife, activitate socială și așa mai departe. Unele mesaje sunt intercalate cu acele referendumuri ilegale din Găgăuzia, care au avut loc cu mai mult de 10 ani în urmă”, a explicat analistul.

Protestelor organizate la Chișinău de BCS și Partidul „Renaștere” le este caracteristică, din nou, o similitudine destul de mare a mesajelor, asta deși, în teorie, liderii celor două formațiuni nu ar trebui să fie atât de unanimi în această privință.

În ceea ce privește mesajele venite din Transnistria, atunci în acest caz, revendicările acestora țin cel mai mult de dorința de a beneficia și profita de toate avantajele integrării europene, fără însă a respecta cadrul legal al țării din care fac parte.

„Când vorbim despre Chișinău, vedem așa o sinergie dintre Partidul „Renaștere” și BCS, ceea ce tot este interesant, având în vedere că liderii lor ar trebui să nu fie într-o relație tocmai bună. Iar când vorbim despre Transnistria, vorbim despre un mesaj foarte bine punctat despre faptul că ei nu vor să facă parte din sistemul legal al Republicii Moldova, nu vor să revină în legalitate, dar vor să beneficieze de ceea ce se numește oferta integrării europene, cum sunt exporturile fără limite și fără a plăti anumite taxe în Republica Moldova. Din păcate pentru ei, nu este posibil”, a mai adăugat expertul WatchDog.

Miza întregii acestei serii de acțiuni de proteste ar viza două procese electorale ce urmează să se desfășoare în Republica Moldova, către sfârșitul acestui an. Pe de o parte, protestele încearcă să schimbe percepția publică vizavi de legitimitatea referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Iar pe de altă parte, acestea încearcă să minimizeze șansele Maiei Sandu de a câștiga un al doilea mandat din primul tur, subminând, în consecință, încrederea generală a cetățenilor în guvernare.

„Miza, după mine, este foarte clară. Sunt două fenomene politice care vor caracteriza tot anul respectiv: referendumul pentru integrare europeană - delegitimizarea lui, să se spună că „țara arde de proteste și voi faceți referendum” și alegerea președintelui - să se ajungă la turul doi, să se pună dubii în general pe susținerea guvernării și capacitatea acesteia de a negocia în exterior integrarea europeană”, a conchis Andrei Curăraru.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: