image
Sursa foto: Jurnal.md

Cuvântul lui Plahotniuc, lege în Parlament; Proiectul în cazul inițiativei privind judecătorii, inclus deja pe ordinea de zi

Proiectul hotărârii pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea Constituției privind alegerea judecătorilor direct de către popor a fost inclus pe agenda de astăzi a Parlamentului. Se întâmplă la doar două zile după ce inițiativa a fost vociferată de liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

„Este o inițiativă populistă pentru a cumpăra voturile cetățenilor, care oricum nu va reuși să treacă toată procedura legislativă”, spune opoziția.

„Avem puțin timp până la sfârșitul sesiunii parlamentare. Trebuie să reușim să-l avizăm și la Curtea Constituțională”, a spus deputatul PD Sergiu Sârbu, autorul proiectului.

„Actualul Parlament nu va reuși să voteze acest proiect de lege. Este o inițiativă populistă. Nici în viitorul Parlament nu veți reuși, pentru că sondajele arată că nu veți trece în Parlament”, a menționat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Sondajele arată că vom fi la guvernare în următorii patru ani. Nu știu ce sondaje citiți dvs.”, a fost replica speakerului Andrian Candu, vicepreședinte al PD.

De cealaltă parte, comuniștii susțin că cei din PD le-a furat ideea promovată de PCRM în programul electoral. Reidman

„Autorii care pretind că sunt juriști ar trebui să știe și să facă trimitere la autori. Această idee a fost inclusă în programul electoral al PCRM”, a spus Oleg Reidman.

„Nu vă indignați, ei sunt elevii dvs”, s-a adresat către comuniști liderul PL, Mihai Ghimpu. „Programul era comun. Dar în general, cunoaștem procedura, clar că e populsist, că lumea urăște judecătorii. Nu e problema în ei, undeva stă în cui o bâtă și ea trebuie dată la o parte și atunci și judecătorii vor fi independenți. Dacă am ajuns să cumpărăm alegătorii cu proiecte de legi, e de râsul găinilor. Dați-le pensii, salarii, libertate, atunci o să fie bine”, a adăugat Ghimpu.

Potrivit proiectului de hotărâre, Comisia Juridică, numiri și imunități urmează prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile, inițiativa legislativă de modificare a Constituției, astfel ca magistrații să fie aleși direct de către popor. Experții în drept afirmă că inițiativa este un atac asupra independenței judecătorilor.

În prezent, judecătorii sunt numiți în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul hotărîrii pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Constitu... by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: