image
Sursa foto: jurnal.md

Domnica Manole pleacă de la șefia CC; Cine e noul președinte al Curții Constituționale, averea sa și legăturile cu PAS

Curtea Constituțională a Republicii Moldova are un nou președinte. Se întâmplă după ce Domnicăi Manole i-a expirat mandatul.

În ședința plenară a Curții Constituționale, convocată astăzi, președinte al CC a fost ales judecătorul Nicolae Roșca, prin vot secret.

Nicolae Roșca, a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale în 2019. Acesta este avocat, profesor la USM, deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar. A fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă CSJ.

Noul președinte al Curții a avut în trecut mai multe legături cu partidul de guvernare. În mai 2016, acesta a fost ales membru al Biroului Permanent al PAS. În februarie 2019, Roșca a candidat pe lista PAS la alegerile parlamentare.

Totodată, judecătorul Nicolae Roșca a fost, în perioada anilor 2017-2019, avocatul Maiei Sandu.

În declarația de avere pentru anul 2022, Roșca a declarat venituri de 48.510 de lei - salariu de la USM, 567.038 de lei - salariu de la CC. La venituri, judecătorul a mai indicat 43.364 venituri din dobânda obținută din banii depozitați la bancă.

La capitolul bunuri, Nicolae Roșca a indicat două apartamente, unul cumpărat în 1995 (72 m.p.) și unul în 1999 (26 m.p.).

Roșca mai deține un automobil Toyota Corolla, cumpărat în 2010, anul fabricației, cu 207.000.

Noutăţile partenerilor

comentarii: