image
Sursa foto: alephhnews.ro

Cel puțin 12 morţi în Turcia şi doi în Grecia, după seismul din Marea Egee: Alte 419 persoane au fost rănite

Cel puţin 12 persoane au murit în Turcia, două în Grecia şi alte 419 au fost rănite după un puternic seism cu magnitudinea 6,7 care a provocat vineri prăbuşirea mai multor clădiri în vestul Turciei şi pe insula greacă Samos, au anunţat autorităţile pentru situaţii de urgenţă din cele două ţări, relatează Agerpres.

„În total, 12 dintre compatrioţii noştri şi-au pierdut viaţa şi alţi 419 au fost răniţi", a anunţat Agenţia guvernamentală de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD). Seismul produs vineri în Marea Egee a ucis şi două persoane în Grecia.

Cel puţin patru clădiri s-au prăbuşit în oraşul turc Izmir, în districtele Bayrakli şi Bornova, după acest seism, care a provocat şi un mini-tsunami, a anunţat guvernatorul local, Yavuz Selim Kosger, citat de DPA.

Potrivit Reuters, doi adolescenţi au murit pe insula greacă Samos. Cei doi tineri - un băiat şi o fată - au fost găsiţi decedaţi în proximitatea unui zid care s-a prăbuşit în Vathy, un oraş de pe această insulă.

Seismul s-a produs la 16,5 kilometri distanţă faţă de districtul Seferihisar din Izmir, potrivit Autorităţii de gestionare a dezastrelor şi situaţiilor de urgenţe din Turcia (AFAD).

Echipele de intervenţie au început deja să lucreze la faţa locului, a anunţat guvernatorul din Izmir, iar autorităţile cred că mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături. Membrii echipei de intervenţie au reuşit să salveze deja 70 de supravieţuitori. Potrivit guvernatorului Kosger, 10 clădiri din Izmir au fost grav avariate şi sunt în prezent înclinate într-o parte, prezentând un risc sporit de prăbuşire.

Armata a fost mobilizată pentru a participa la eforturile de ajutorare a populaţiei, a anunţat ministrul turc al Apărării într-un mesaj pe Twitter. Corturi, paturi, bucătării mobile şi pături au fost distribuite în întreaga regiune. Una dintre victime este o femeie aflată în scaun cu rotile, care a murit înecată după ce nivelul mării a crescut considerabil în districtul Seferihisar.

Postul TRT a difuzat imagini cu străzi inundate, automobile şi ambarcaţiuni luate de apă, dar şi numeroase restaurante şi clădiri de birouri avariate în urma seismului. Acelaşi post a prezentat şi imagini cu o clădire prăbuşită în districtul Bornova din Izmir, mai multe autoturisme îngropate sub dărâmături şi numeroşi oameni care îşi părăseau locuinţele în timp ce erau cuprinşi de panică.

Imaginile transmise la televiziune arată şi numeroşi localnici care se alătură eforturilor depuse de echipele de intervenţie care au sosit lângă ruinele unei clădiri prăbuşite în districtul Bayrakli din Izmir. Imobilul avea şapte etaje şi includea 21 de apartamente. Două femei, din care una avea bandaje în zona capului, au fost salvate de pe acoperişul unei clădiri.

Semnalul de telefonie mobilă a fost temporar întrerupt în oraş, iar traficul rutier a fost afectat de ambuteiaje în urma panicii de care au fost cuprinşi numeroşi conducători auto, precizează postul TRT.

AFAD i-a îndemnat pe rezidenţi să se îndepărteze de clădirile avariate, să evite traficul rutier şi să oprească aparatele electrocasnice pentru a preveni izbucnirea unor incendii.

Cel puţin patru replici majore - dintr-un total de 67 - au fost înregistrate după seismul de vineri, a anunţat AFAD.

TRT a prezentat imagini cu nivelul mării care se ridică pe ţărmul din Seferihisar, fenomen care a determinat inundarea străzilor din oraş.

Seismul a fost resimţit în toate oraşele apropiate, dar şi în cel mai mare oraş al Turciei, Istanbul, aflat la o distanţă de 540 de kilometri spre nord, a anunţat radioteleviziunea publică turcă, TRT

Izmir se află într-o zonă cu o intensă activitate seismică. Falia Nord-Anatoliană a generat un cutremur devastator în apropiere de Istanbul în 1999, provocând peste 17.000 de victime în acea regiune.

Şi în Grecia, mai multe clădiri de pe insula Samos au fost avariate în urma puternicului seism care s-a produs vineri în proximitatea acestei insule greceşti, ale cărei sisteme de comunicaţii au fost sever afectate, informează agenţia elenă de presă ANA.

Pagube materiale la nivelul unor clădiri au fost raportate şi în regiunile sudice ale insulei Chios. Până la ora transmiterii acestor informaţii, nu au fost raportate pagube materiale pe insula Lesbos.

Ministrul sănătăţii din Grecia, Vassilis Kikilias, a declarat vineri că toate spitalele, centrele medicale şi cele de prim-ajutor de pe insulele Samos şi Ikaria au fost plasate în stare maximă de alertă după puternicul seism care a zguduit această regiune. Într-un mesaj publicat vineri pe Twitter, după seismul cu magnitudinea 6,7 pe scara Richter înregistrat în proximitatea insulei Samos, ministrul elen a anunţat că mai multe echipaje de salvare şi de intervenţie se află în drum spre Samos.

Potrivit celor mai recente informaţii publicate de Institutul de Geodinamică al Observatorului Naţional din Atena, cutremurul a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 2 kilometri.

Aeroportul din Samos va rămâne închis până la ora 17:00, vineri, în urma cutremurului care a zguduit această insulă la ora locală 13:51. Potrivit Autorităţii de Aviaţie Civilă, aeroportul va rămâne închis pentru a putea fi inspectat, iar o procedură de evaluare a pagubelor a fost deja demarată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: