image
Sursa foto: Reuters

Caniculă în Brazilia, cu temperaturi record la Rio de Janeiro: Valoarea maximă de duminică a fost de 42,5 grade Celsius

O mare parte din Brazilia s-a confruntat în acest weekend cu un val de căldură, cele mai ridicate temperaturi din acest an fiind înregistrate la Rio de Janeiro şi Sao Paulo, în plin sezon de primăvară, transmit luni AFP și Agerpres.

Locuitorii din Rio s-au grăbit să se îndrepte spre malul mării pentru a se răcori. Plajele emblematice din Ipanema şi Copacabana erau atât de aglomerate încât abia mai putea fi văzut nisipul, prosoapele de plajă şi umbrelele de soare ocupând tot spaţiul, până la marginea apei.

Potrivit sistemului Alerta Rio, care aparţine primăriei Rio de Janeiro, valoarea maximă de duminică a fost de 42,5 grade Celsius, înregistrată la Iraja, un cartier popular din nordul oraşului, temperatura resimţită fiind de 50,5 grade Celsius.

Recordul precedent pentru 2023 a fost de 41,8 grade Celsius, temperatură înregistrată în februarie, în plină vară.

"Chiar dacă-mi place să mă bucur de această căldură la plajă, sunt îngrijorată pentru planetă pentru că ştiu că va fi din ce în ce mai rău", a declarat pentru AFP Paula Suquet, profesoară în vârstă de 35 de ani care purta un bikini verde la Ipanema.

"Schimbările climatice ne neliniştesc, ne gândim în fiecare zi la ce s-ar putea întâmpla şi mulţi oameni spun că am ajuns deja la punctul fără întoarcere", a spus la rândul său Edmundo Filho, un inginer în vârstă de 39 de ani, care se plimba pe promenadă cu cămaşa descheiată.

La Sao Paulo, cea mai mare metropolă din America Latină, Centrul pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă climatice (CGE) al primăriei a raportat, de asemenea, un record pentru anul 2023: o valoare medie de temperatură de 36,9 grade Celsius, în cursul după-amiezii. Este cea mai ridicată temperatură din luna noiembrie înregistrată de la debutul acestor măsurători efectuate de CGE, în urmă cu 19 ani.

La jumătatea săptămânii, Institutul Naţional de Meteorologie (Inmet) a avertizat că acest val de căldură va afecta mai multe regiuni din Brazilia până miercurea viitoare.

Institutul a emis un cod roşu, sinonim cu un "pericol ridicat" pentru sănătate, pentru mai multe zone din sud-estul ţării şi regiunea de centru-vest, fiind prognozate temperaturi cu 5 grade Celsius peste valorile normale în acest sezon.

Brazilia a fost afectată în ultimele luni de fenomene climatice extreme, cu o secetă istorică în Amazonia şi ploi mortale care au însoţit cicloanele ce au lovit sudul ţării.

Miercuri, observatorul european Copernicus a anunţat că luna octombrie a anului trecut a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată la nivel mondial, al cincilea record lunar consecutiv, existând "cvasi-certitudinea" că recordul anual din 2016 va fi doborât.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: