image
Sursa foto: Jurnal.md

Suedia oferă un sprijin de 11 milioane de euro pentru femeile din Ucraina și R. Moldova, victime ale războiului

Suedia oferă aproximativ 11 milioane de euro pentru sprijinirea femeilor și fetelor din Ucraina și R. Moldova, care sunt victime ale războiului. Anunțul a fost făcut miercuri, de Ministerul Afacerilor Externe suedez. Sprijinul va fi direcționat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și UN Women.

Acest sprijin are scopul de a consolida eforturile celor două țări de a răspunde nevoilor umanitare ale femeilor și fetelor și de a promova oportunitățile și drepturile acestora atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și atacurile asupra unităților de sănătate și de îngrijire medicală au consecințe care pun viața femeilor și a fetelor în pericol. Aceste fonduri alocate pot fi utilizate pentru asistență care salvează vieți prin clinici mobile suplimentare de sănătate, echipamente pentru prevenirea mortalității materne și infantile și protecție și sprijin pentru victimele violenței sexuale legate de conflict. Acest lucru este în concordanță cu prioritățile guvernului de asistență pentru dezvoltare - atenuarea efectelor războiului din Ucraina”, a spus ministrul pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior, Johan Forssell.

Potrivit autorităților suedeze, sprijinul financiar este menit să contribuie la reconstrucția și consolidarea sistemului de sănătate și a infrastructurilor din Ucraina, care au fost grav afectate de atacurile Rusiei.

În Republica Moldova, sprijinul oferit de Suedia va ajuta femeile și fetele strămutate în interiorul țării. Un total de aproape 9 milioane de euro va fi alocat Ucrainei și R. Moldova prin intermediul UNFPA, în timp ce aproximativ 2 milioane de euro vor fi alocate Ucrainei prin intermediul UN Women.

„În Republica Moldova, majoritatea beneficiarilor de servicii de sănătate în rândul refugiaților din Ucraina sunt femei și fete. Pe parcursul unui an, sistemul de sănătate le-a asigurat accesul la servicii de sănătate reproductivă, intervenții chirurgicale, ședințe de dializă, medicamente. Profesioniștii din domeniul sănătății din țară au asistat 219 femei ucrainene la naștere. Asistența medicală acordată refugiaților a fost gratuită, iar o parte din costuri au fost acoperite de partenerii internaționali, pe sprijinul cărora contăm în continuare”, a menționat ministra Sănătății a Republicii Moldova, Ala Nemerenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: