„Comunicatul de astăzi al CSP reprezintă cântecul de lebădă al ultimului bastion al regimului autoritar și oligarhic al lui Plahotniuc. Faptul că tocmai CSP face trimitere în comunicat la independența justiției este cel puțin o glumă proastă, ba chiar o dovadă de cinism pur. Vreau să fiu foarte categoric: aici nu este vorba de mine, ci de cetățenii Republicii Moldova, care merită mai mult decât o Procuratură aservită unui dictator fugar care își face acum veacul prin hoteluri de lux! În calitate de lider al unui partid politic care și-a asumat - cu mandatul democratic al oamenilor din această țară - readucerea statului de drept în Republica Moldova, nu pot privi nepăsător cum acest Consiliu se pune în calea aflării adevărului și tragerii la răspundere a celor vinovați. Astăzi CSP s-a mai acoperit încă o dată de rușine, dar vreau să îi asigur pe toți că nu vom renunța la lupta noastră de a scoate Moldova cu totul din captivitate!”, a declarat Năstase.

Asta după ce CSP a declarat astăzi că „pentru data de 9.07.2019 nu a fost preconizată și nici convocată o ședință în plen” și că CSP e un organ independent (...) fiind exclusă posibilitatea ca reprezentanții puterii legislative sau ai puterii executive să înainteze solicitări cu referire la procedurile de convocare și organizare a ședințelor acestei instituții publice”.

„Infirmăm public declarațiile potrivit cărora domnul Andrei Năstase ar fi „cerut Președintei Consiliului Superior al Procurorilor convocarea unei ședințe”, deoarece niciun act normativ nu conferă o asemenea competență mandatului deținut de exponenții puterii executive, iar acreditarea în spațiul public a ideii de existență a acestei solicitări generează riscul depășirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat și poate fi apreciat ca un element de presiune asupra Consiliului Superior al Procurorilor. (...) Având în vedere că domnul Andrei Năstase a renunțat la mandatul de deputat în Parlament și, implicit, nu mai deține calitatea de membru al Comisiei de specialitate, au fost epuizate premisele care validau întrunirea în acest format cu membrii CSP”, se spune în declarația CSP.

Amintim că Andrei Năstase a depus ieri o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor, solicitând ca CSP „să dispună înregistrarea sesizări împotriva Procurorului General și să desemneze un procuror sau un grup de procurori care să examineze plângerea și să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă, ș.a.”

Totodată, ministrul de Interne a cerut CSP „recunoașterea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a Declarației privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ”.

De asemenea, Năstase a solicitat audierea în calitate de martori în cadrul urmăririi penale a semnatarilor Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Plahotniuc și PD.