image
Sursa foto: army.md

Alți 41 de militari ai Armatei Naționale pleacă în misiunea KFOR din Kosovo

Armata Națională a detașat astăzi cel de-al 19-lea contingent de militari în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

Cel de-al 19-lea contingent este format din 41 de militari profesionişti. În Kosovo, aceștia urmează să execute misiuni de patrulare, pază a obiectivelor strategice, precum și cercetare genistică a ariei de responsabilitate. Mandatul contingentului KFOR-19 va dura şase luni.

La ceremonia desfășurată cu acest prilej au participat conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat pentru Republica Moldova, militari și rudele acestora.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a menționat, în cadrul evenimentului, că orice participare în misiuni internaționale oferă o experiență bună, cunoștințe noi în domeniu, posibilitatea de a interacționa cu militari din alte contingente și, nu în ultimul rând, șansa de a demonstra că Republica Moldova are cu ce contribui la securitatea internațională.

„Timp de 6 luni veți executa diferite misiuni într-un teatru de operații internațional. Nu va fi ușor, pentru că veți opera într-un mediu nou, dar știu că aveți pregătirea necesară pentru a îndeplini la cel mai înalt nivel sarcinile stabilite. Nu uitați că voi sunteți ambasadorii țării noastre în misiunea KFOR. Reușitele voastre acolo, în Kosovo, sunt reușitele Armatei Naționale și Republicii Moldova”, le-a spus Anatolie Nosatîi militarilor din contingentul KFOR-19.

Totodată, ministrul Apărării a mulțumit partenerilor italieni și americani pentru sprijinul, de-a lungul anilor, acordat în contextul detașării contingentelor Armatei Naționale în Kosovo.

La rândul său, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, E.S. Kent Logsdon, a declarat: „Este o onoare să le urez acestor soldați succes în viitoarea lor dislocare în cadrul celui de-al 19-a contingent al Republicii Moldova în KFOR, o importantă operație de menținere a păcii în Kosovo. Contribuția la securitatea internațională este o datorie nobilă, iar Statele Unite sunt mândre să fie un partener continuu alături de dumneavoastră în acest efort”.

Începând cu anul 2014, peste 740 de militari ai Armatei Naționale au participat în operația de menținere a păcii din Kosovo.

Misiunea KFOR este condusă de Alianța Nord-Atlantică, în conformitate cu Rezoluția 1244 a ONU.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: