image
Sursa foto: AP

Suedia a devenit oficial al 32-lea membru al NATO, după doi ani de la depunerea solicitării

Suedia a devenit oficial, de astăzi, al 32-lea membru al NATO, după doi ani de la depunerea solicitării. Cererea a fost inițial blocată de Turcia, apoi de Ungaria.

Suedia a depus joi documentele aferente, și a devenit oficial membră a Alianței Nord-Atlantice, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Washington, iar luni, la sediul NATO din Bruxelles va avea loc o ceremonie de ridicare a drapelului Suediei alături de cele ale statelor membre, scrieBiziday.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că țara sa “lasă în urmă două sute de ani de neutralitate și nealiniere militară” și a promis că “se va ridica la înălțimea tuturor așteptărilor, împărtășind sarcinile, responsabilitățile și riscurile ceilorlalți aliați”. Acesta a adăugat că situația de securitate din regiune nu a mai fost atât de sumbră de la cel de-al Doilea Război Mondial iar, prin alăturare, Suedia va oferi dar va și obține, la rândul său, protecție.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a mulțumit Suediei pentru reziliența de care a dat dovadă și a adăugat că, prin alăturarea sa, “alianța defensivă este acum mai puternică și mai amplă decât a fost vreodată […] A fost un drum puțin anevoios, dar am știut din prima zi că vom ajunge aici într-o zi”.

Ratificarea marchează o schimbare istorică în identitatea națională și internațională a Suediei, care, alături de Finlanda, consolidează acum controlul NATO asupra regiunii nordice și a Mării Baltice, care a devenit “o mare a NATO”.

Suedia a solicitat să se alăture alianței defensive în urma invaziei ruse în Ucraina, în anul 2022, însă cererea sa a fost blocată inițial de Turcia și, ulterior, de Ungaria. Turcia a cerut Suediei să ofere la azilul oferit kurzilor și a condiționat aderarea sa de expulzarea a zeci de opozanți politici, considerați de Ankara teroriști. În cele din urmă și-a retras votul negativ, în ianuarie, concomitent, dar fără o legătură oficial recunoscută cu aprobarea SUA pentru livrarea unor aeronave F-16.

La rândul său, Viktor Orban, a amânat ratificarea, pe motive adesea obscure, ceea ce a alimentat acuzațiile că Ungaria face jocul lui Vladimir Putin. Parlamentul Ungariei a votat, în cele din urmă, favorabil, săptămâna trecută. Ratificarea Ungariei a reprezentat ultimul pas înaintea intrării statului nordic în alianță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: