image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Gavrilița: „Alertele cu bombă vin din Rusia și Belarus, dar aceste date pot fi manipulate; Scopul e să ne testeze reacția”

Urmele alertelor cu bombă lansate cu duiumul în ultima perioadă pe întreg teritoriul țării duc spre IP-uri din Rusia și Belarus, a anunțat premierul Natalia Gavrilița. Aceste date sunt însă ușor de manipulat, astfel că autorii ar putea să se afle în cu totul alte țări. Și mai greu e de urmărit comanditarii, afirmă prim-ministra.

„Avem un număr extraordinar de mare de alerte cu bombă. Ele vin din extern, sunt greu de urmărit. Noi știm anumite lucruri, că sunt surse în Belarus, Rusia. Noi lucrăm cu aceste state ca să identificăm persoanele, dar în online e foarte greu de urmărit până la capăt, mai ales comanditarii. Este foarte ușor să fie ajustate tacticile. Nici nu știm de fapt dacă cei care stau în spate sunt în aceste state pe care le-am numit. Pentru că acolo poate să se afle computerul, adresa computerului, dar aceste date pot fi manipulate”, a declarat Natalia Gavrilița, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Prim-ministra a mai dat de înțeles că în spatele alertelor ar sta fugarii din Republica Moldova, care se tem de reforma justiției și integrarea R. Moldova în UE.

„Noi încercăm să fortificăm răspunsul nostru, introducem măsuri de protecție mai mari ca să nu fie nevoie să evacuăm oamenii. Presupune o perioadă de tranziție, când trebuie să schimbi anumite mecanisme, anumite legi, să instruiești oamenii. Dar este foarte clar că aceste alerte sunt menite să ne scadă vigilența, să ne țină ocupați, să ne testeze reacția. De aceea reiterez îndemnul să rămânem toți calmi, solidari, pentru că sunt timpuri complicate, cu multe provocări din diferite direcții. Noi știm că avem hoții care au fugit din RM, dar care au încă acces la diferite resurse și încearcă să destabilizeze situația pentru că se tem de reforma justiției, de acest proces de integrare europeană”, a punctat Gavrilița.

Noutăţile partenerilor

comentarii: