Senegal - Columbia 0-1

Japonia - Polonia 0-1

Situaţie incredibilă în grupa H de la CM. Se anunţau bătălii pe cinste, în condiţiile în care Japonia, Senegal şi Columbia plecau cu şanse relativ egale. Polonia, fără punct acumulat, nu mai avea vreo şansă la calificare.

În ceea ce o priveşte pe Columbia, situaţia ei era simplă: avea nevoie de victorie pentru a fi sigură de calificare. Deşi l-au pierdut pe James Rodriguez după jumătate de oră, sud-americanii au avut forţa să învingă Senegalul, scor 1-0, după o nouă lovitură de cap a lui Yerri Mina.

De partea cealaltă, Japonia avea nevoie de o remiză pentru a obţine calificarea. Nu au obţinut egalul, "leşii" dorind să iasă cu fruntea sus de la turneul final. În plus, selecţionerul niponilor a luat mai multe decizii controversate, odihnindu-şi mai mulţi titulari, printre care şi cel mai bun om, Inui.

Totuşi, înfrângerea la limită a făcut ca Japonia să meargă în optimi. Cu acelaşi număr de puncte şi un golaveraj identic (4-4), Japonia a avut avantajul faptului că a luat în cele trei meciuri din turneu mai puţine cartonaşe galbene. Astiaticii au acumulat doar 4 avertismente, în timp ce africanii au avut 6.

În consecinţă, Columbia a câştigat grupa, în timp ce Japonia merge în ultimele 16 din postura de ocupantă a locului secund.

28 de faulturi a făcut Japonia în cele trei meciuri de la Mondial, mai puţine decât orice altă ţară. Criteriul fair-play a ajutat-o să meargă mai departe, chiar dacă mulţi consideră nedreaptă această regulă.