image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell: „Nu, timpul nu este de partea Rusiei”

Autoritățile ruse susțin cu regularitate că economia rusă nu ar avea cu adevărat de suferit de pe urma sancțiunilor occidentale și că timpul ar fi de partea Rusiei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Însă aceste idei nu rezistă unei evaluări minuțioase. Sancțiunile au slăbit deja în mod semnificativ economia rusă, iar viitorul țării devine din ce în ce mai sumbru pe zi ce trece, pe măsură ce Rusia continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei”. Opinia aparține Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell și a fost expusă într-un editorial publicat pe blogul său, pe care îl reproducem integral mai jos.

„Confruntându-se cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană a convenit până în prezent în unanimitate asupra a 13 pachete de sancțiuni – cel mai mare efort de sancționare pe care l-a făcut vreodată. Aceste sancțiuni au fost, de asemenea, coordonate îndeaproape cu mulți parteneri care împărtășesc aceleași idei. Cu toate acestea, am auzit adesea în ultimele luni că aceste sancțiuni fără precedent ar putea să nu funcționeze. Aceste voci au fost deosebit de puternice după ce autoritățile ruse au anunțat o creștere a PIB-ului de 3,6 % în 2023.

Prudență cu cifrele oficiale din Rusia lui Putin

În primul rând, într-o autocrație precum Rusia, unde nu există libertatea de informare și nici mecanisme de control, trebuie să fim întotdeauna foarte precauți cu cifrele oficiale. Cele economice sunt la fel de suspecte ca și rezultatele votului de la ultimele alegeri prezidențiale. În al doilea rând, era puțin probabil încă de la început ca economia rusă să se prăbușească după invazia Ucrainei. În ultimii doi ani, am subliniat în mod constant că efectul sancțiunilor noastre nu va fi imediat și că scopul lor este de a slăbi capacitatea Rusiei de a-și susține efortul de război pe termen mediu. Și asta este, de fapt, ceea ce începe să se întâmple.

ss
ss

Creșterea economică înregistrată în Rusia în 2023 a fost rezultatul clasic al unei politici de “keynesianism de război”, care a fost deja întâlnită în Germania în anii 1930. Cu o creștere de 70 % a cheltuielilor pentru apărare în 2024 față de anul precedent, aproximativ 30 % din bugetul Rusiei și 6 % din PIB-ul său sunt acum dedicate oficial apărării naționale, cu importante resurse suplimentare alocate drept cheltuieli clasificate. Cheltuielile militare și de securitate au revenit la nivelul din epoca sovietică.

Economia rusă, alimentată de explozia cheltuielilor pentru apărare

Economia rusă a fost alimentată de această explozie a cheltuielilor pentru apărare, inclusiv de plățile ridicate către soldați și familiile celor uciși în Ucraina, în special în rândul minorităților etnice din regiunile mai sărace. Această dinamică se reflectă, de asemenea, în dezechilibrele economice regionale, regiunile cu industrii militare puternice sau care se învecinează cu Ucraina înregistrând performanțe economice mai bune, datorită activităților legate de război.

Pentru un regim autoritar precum Rusia lui Putin, este relativ ușor să redirecționeze economia către producția militară, deși cu consecințe negative masive pentru alte sectoare. Trecerea la o economie de război înseamnă în mod necesar mult mai puține cheltuieli pentru educație, sănătate, securitate socială, drumuri, infrastructură civilă, sisteme energetice… Această reorientare a afectat deja negativ viețile multor cetățeni ruși obișnuiți, așa cum am văzut, de exemplu, în cazul numeroaselor defecțiuni ale sistemelor de încălzire colectivă din mai multe orașe rusești iarna trecută. Dacă războiul continuă, situația nu va face decât să se înrăutățească.  

ss
ss

De asemenea, sancțiunile noastre lovesc deja în buzunarul Rusiei. Veniturile pe care economia rusă le obține din exporturile de combustibili fosili s-au înjumătățit din primăvara anului 2022, din cauza embargoului european asupra cărbunelui, petrolului și a plafonării prețului decisă de G7 pentru exporturile de petrol. Obiectivul nostru nu a fost niciodată să împiedicăm Rusia să exporte combustibili fosili, ceea ce ar fi declanșat o criză majoră pe piețele energetice mondiale. Obiectivul  a fost de a reduce semnificativ profiturile Rusiei din aceste exporturi și am atins acest obiectiv. Acest lucru este evidențiat de cifrele comerciale: în calitate de exportator major de combustibili fosili, Rusia a avut în mod tradițional un excedent extern uriaș. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, acest excedent s-a micșorat până aproape de zero.

ss

În Rusia, inflația este ridicată

În 2022, economia rusă a înregistrat, de asemenea, o creștere puternică a inflației, în mare parte din cauza sancțiunilor occidentale. În prima jumătate a anului 2023, inflația a scăzut considerabil, pentru ca de la jumătatea anului 2023 să crească din nou. În prezent, ratele anuale ale inflației în Rusia depășesc 8%, în comparație cu 2,6% în zona euro. Acest lucru a fost valabil în special pentru prețurile la produsele alimentare, cu o creștere de 40 %, de exemplu, a prețului ouălor în 2023, un aliment de bază pentru mulți ruși. Cheltuielile pentru mese, în bugetul unei familii rusești medii, au crescut la mai mult de 30% din total.

ss

Din primăvara anului 2022, rubla a scăzut, de asemenea, în mod constant. Această devalorizare face ca importurile să fie mai scumpe. Pentru a stopa această cădere a monedei rusești și reapariția inflației, Banca Centrală Rusă a fost nevoită să majoreze brusc ratele dobânzilor pe termen scurt, care se situează acum la 16% pe an, adică de 3,5 ori mai mult decât rata dobânzii Băncii Centrale Europene. Cheltuielile masive legate de război, costurile mai mari ale importurilor și o piață a forței de muncă tensionată înseamnă că inflația din Rusia va rămâne ridicată, obligând Banca Centrală să mențină ratele dobânzilor la niveluri ridicate.

În același timp, încrederea investitorilor în viitorul economiei rusești este atât de scăzută încât guvernul rus trebuie să se împrumute la o rată a dobânzii pe 10 ani de aproape 14% pe an, față o medie de 2,9% în zona euro. Rusia s-a confruntat deja cu fugă semnificativă de capital, chiar și cei pe care Rusia îi cataloghează drept țări “prietene” nu sunt dornici să parieze pe viitorul Rusiei. Cu ratele dobânzilor la un nivel atât de ridicat, investițiile private în Rusia sunt grav afectate, iar statul rus însuși nu își poate permite să se împrumute. Lipsa consecutivă a investițiilor va afecta și mai mult viitorul economic al Rusiei.

Acțiuni pentru a limita eludarea sancțiunilor

Este un fapt recunoscut că sancțiunile noastre sunt parțial eludate, în special prin exporturi de produse către vecinii Rusiei, care sunt apoi reexportate în Rusia. Ca răspuns, împreună cu partenerii noștri din G7, lucrăm în mod constant la limitarea acestui tip de eludare, cu scopul de a-i trage la răspundere pe toți actorii din lanțul de aprovizionare, în special băncile care contribuie la astfel de tranzacții. Aceste eforturi devin din ce în ce mai eficiente. Cu toate acestea, chiar și în ciuda eludării parțiale, a devenit mult mai dificil pentru Rusia să obțină produsele de care are nevoie pentru a continua războiul, în special produsele de înaltă tehnologie. În prezent, Rusia reușește să obțină doar o fracțiune din ce ar avea nevoie și la prețuri mult mai mari decât înainte de februarie 2022.

Această dificultate este deja reflectată în statisticile oficiale rusești. În conturile naționale ale Rusiei, cheltuielile de investiții au crescut cu peste 20% de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Totuși, acesta nu este un semn că economia rusă se modernizează cu o viteză amețitoare. Dimpotrivă, volumul investițiilor efective a scăzut probabil în mod semnificativ. Acest salt al cheltuielilor de investiții reflectă în principal creșterea bruscă a prețului bunurilor de capital pe care Rusia reușește încă să le importe.

ss

În ciuda capacității regimului autoritar rus de a redirecționa masiv producția economiei țării către producția de arme și muniții, dependența sa de țări precum Iran sau Coreea de Nord pentru a furniza suficiente drone, muniții sau rachete pentru a-și susține efortul de război reflectă, de asemenea, o slăbiciune industrială persistentă, agravată de sancțiunile occidentale. Producția de automobile în Rusia a scăzut la jumătate din ceea ce era înainte de război. Industria spațială, care a fost cândva mândria țării, este în mare dificultate. Transportul aerian a devenit destul de periculos din cauza lipsei de întreținere, a actualizărilor de software și a pieselor de schimb.

O criză majoră a pieței muncii în Rusia  

Mai mult decât atât, într-o țară care îmbătrânește rapid, în care populația este în scădere încă din anul 2000, exodul a sute de mii de tineri calificați după februarie 2022, pe lângă sutele de mii de persoane mobilizate, moarte sau cu handicap pe viață din cauza războiului din Rusia, a deschis o criză profundă pe piața muncii din Rusia. În încercarea de a atenua această criză, guvernul rus a deschis porțile imigrației din Asia Centrală. Cu toate acestea, după tragicul atac terorist în incinta sălii de concert Crocus City Hal, pentru care Daesh a revendicat responsabilitatea, mulți dintre acești migranți sunt trimiși înapoi acasă, agravând astfel criza forței de muncă din Rusia.

Din cauza războiului împotriva Ucrainei, economia rusă se concentrează mai mult ca niciodată pe comerțul cu produse de bază, adesea la preț redus, pentru bunuri de tehnologie medie și înaltă tehnologie. China se folosește de această situație de slăbiciune pentru a cumpăra petrol ieftin din Rusia și pentru a exporta mai multe bunuri în Rusia, care devine din ce în ce mai dependentă de marele său vecin. În prezent, aproximativ 50% din importurile Rusiei provin din China.

Economia Rusiei este considerabil slăbită de sancțiunile noastre

Pe scurt, credința că economia rusă ar fi rezistentă la sancțiunile occidentale și că timpul favorizează Rusia în războiul său de agresiune nu rezistă la control. Dacă facem ceea ce este necesar pentru a continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere economic și militar, în special în ceea ce privește muniția, aceasta poate învinge. Rusia, în ciuda faptului că este de trei ori mai populată, este în realitate deja considerabil slăbită de sancțiunile noastre. În timp, efectul acestora se va resimți din ce în ce mai mult, pe măsură ce capitalul uman se erodează, volumul și calitatea investițiilor se deteriorează, iar Rusia este privată de tehnologiile avansate necesare pentru a-și susține viitorul”.

Blogul HR/VP – Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate / Vicepreședinte al Comisiei Europene

Noutăţile partenerilor

comentarii: