image
Sursa foto: Profimedia

Red Bull a încălcat regulamentul din Formula 1! Ce riscă echipa campionului mondial Max Verstappen

Red Bull Racing, echipa campionului mondial Max Verstappen, a încălcat regulamentul din Formula 1, după ce a depăşit limita bugetară, a anunțat Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA).

Duminică, 9 octombrie, olandezul Max Verstappen (25 de ani) a câştigat Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei şi a devenit campion mondial pentru al doilea an consecutiv.

Red Bull Racing riscă sancțiuni din partea FIA, după ce a depăşit limita bugetară autorizată pentru sezonul 2021.

"Oracle Red Bull Racing a încălcat o normă aflată în vigoare privind regulile financiare care guvernează sezonul de F1", a indicat FIA, care nu a anunţat nicio sancţiune, dar "se află în proces de stabilire a acţiunilor care trebuie luate".

Pe lângă Red Bull, FIA a considerat că echipa Aston Martin a comis şi ea o "încălcare procedurală" a reglementărilor financiare.

Intrat în vigoare anul trecut, plafonul financiar din Formula 1 a fost stabilit la 145 de milioane de dolari, dar a fost redus la 140 milioane pentru sezonul actual.

Sunt excluse mai multe tipuri de cheltuieli, inclusiv cele cu salariile piloţilor şi activităţile de marketing ale echipelor.

FIA stabileşte în statutul său două tipuri de încălcări ale plafonului: minor, sub 5%; major, peste 5%. Sancţiunile variază de la o simplă mustrare sau amendă financiară până la excluderea din campionat, prin deduceri de puncte în clasamentul piloţilor şi/sau al constructorilor.

În afara unui apel față de decizia FIA, Red Bull are și varianta unei înțelegeri cu forul internațional. În acest scenariu, echipa trebuie să recunoască vinovăția, iar FIA va aplica o sancțiune mai "blândă".

Conducerea Red Bull a anunțat, într-un comunicat, că decizia FIA este “surprinzătoare și dezamăgitoare”, dar n-a precizat ce va face în continuare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: