image
Sursa foto: Profimedia Images

Cum au dispărut 50 de milioane de dolari din paradisul insulelor Seychelles

Șase dintre cei mai importanți cetățeni ai insulelor Seychelles, inclusiv soția fostului președinte, sunt acuzați că au sustras toate fondurile dintr-un ajutor financiar extern în valoare de 50 de milioane de dolari, scrie BBC. După zeci de ani de opoziție și luptă cu represiunea fostei conduceri, noul președinte a lansat campania anti-corupție care a adus la lumină cazul zecilor de milioane dispărute acum mai bine de 20 de ani.

„Cele 50 de milioane au fost un dar pentru seychellezi și nu i-am primit”, spune Derrick Labrosse, un pescar de 25 de ani din Seychelles. „Știu că guvernul care e la putere acum este foarte serios în legătură cu oprirea corupției. Au mai vorbit despre asta, dar acum îi prind [pe cei vinovați]. Au deschis ochii seychellezilor. Ne vrem banii înapoi.”

Banii lipsă reprezintă o sumă importantă și greu de imaginat pentru cei 100.000 de oameni care trăiesc pe micuțele insule ale paradisului din vestul Oceanului Indian.

Milioanele de dolari au fost un cadou pe care Seychelles l-a primit din partea Emiratelor Arabe Unite acum 20 de ani. La acea vreme, ajutorul extern fusese trimis pentru a ajuta republica insulară să depășească un deficit de valută și pentru a cumpăra bunuri de bază, precum orez, făină și ulei de gătit.

Donația nu a mai ajuns unde trebuia. În schimb, potrivit acuzațiilor prezentate la Curtea Supremă, fondurile au fost sustrase de un aliat apropiat al fostului președinte Albert René, după ce banii au fost spălați cu ajutorul altor persoane, printr-o privatizare suspectă a unor bunuri publice subevaluate, și care au fost apoi împrăștiați în mai multe conturi bancare din toată lumea.

Suspecții, persoane importante din fosta conducere a statului și aliați ai fostului președinte

Cei șase suspecți nu au oferit declarații oficiale cu privire la acuzații.

Sarah René: fosta Primă Doamnă a Republicii Seychelles

Leslie Benoiton: fiul fostului președinte, fost locotenent-colonel al forțelor armate

Maurice Loustau-Lalanne: fost ministru de finanțe și ministru al turismului

Lekha Nair: fost oficial al guvernului din Ministerul de Finanțe

Mukesh Valabhji: om de afaceri și fost consilier economic al președintelui René

Laura Balabhji: soția lui Mukesh, avocată

Noul guvern al președintelui Wavel Ramkalawan, care a câștigat alegerile acum mai bine de un an, și-a propus să elimine corupția care a devenit sinonimă cu regimul de 43 de ani al partidului fostului președinte, René.

Președintele Ramkalawan, un preot anglican, a făcut inițial parte din opoziția suprimată de cei care au fost la putere. Și-a petrecut 30 de ani din viață fiind bătut și însângerat, la propriu, dar a rămas neclintit în fața represiunii ce avea loc sub conducerea lui René și a succesorului său, James Michel.

A reușit într-un final să câștige alegerile în mod convingător în fața ultimei încercări a fostului partid de la putere de a rămâne la conducere, învingându-l pe candidatul Danny Faure în octombrie 2020.

Noul președinte a fost întâmpinat de pandemia de COVID-19 încă de la inaugurare, care a făcut ravagii în economia dependentă de turism a arhipelagului african.

Însă, arestările surprinzătoare ale câtorva dintre personajele de marcă din cazul celor 50 de milioane de dolari sustrase, inclusiv a văduvei fostului președinte, au prins bine unui public captiv și îngrijorat de pandemie.

comentarii: