image
Sursa foto: jurnal.md

O delegaţie a Parlamentului European, din care fac parte şi doi eurodeputaţi români, efectuează o vizită în R. Moldova

O delegaţie la nivel înalt formată din zece eurodeputaţi, condusă de vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe Urmas Paet (Renew Europe) şi de preşedinta Subcomisiei pentru securitate şi apărare, Nathalie Loiseau, va efectua o vizită de informare în Republica Moldova în perioada 31 martie - 2 aprilie, informează un comunicat al Parlamentului European.

În timpul vizitei, eurodeputaţii vor observa situaţia de pe teren din Republica Moldova, în contextul războiului din țara vecină. Aceştia vor fi alături de autorităţile de la Chișinău pentru a transmite solidaritatea europeană unanimă cu cetăţenii moldoveni şi vor anunţa, în numele Parlamentului European, iniţiative concrete de sprijinire a democraţiei.

Amintim că peste 300.000 de refugiați ucraineni au traversat de la începutul războiului hotarul Republicii Moldova, punând o presiune puternică asupra autorităţilor şi resurselor statului. Recent Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE.

Delegaţia Parlamentului se va întâlni, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, cu parlamentari, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale.

Din delegaţie mai fac parte Siegfried Mureşan (PPE, România), Evin Incir (S&D, Suedia), Dragoş Tudorache (Renew Europe, România), Susanna Ceccardi (ID, Italia) şi Anna Fotyga (ECR, Polonia).

Joi, 24 martie, Parlamentul European a convenit să furnizeze R. Moldovea 150 de milioane de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte din necesitățile de finanţare externă. În cursul aceleiaşi sesiuni plenare, eurodeputaţii au aprobat, de asemenea, sprijinul operaţional acordat de Frontex la frontiera cu Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: