image
Sursa foto: jurnal.md

Gimnaziu rămas pustiu după ce a fost renovat de milioane; Firma care a câștigat licitația aparține fiului primarului PD-ist

Clădirea gimnaziului din satul Bogzești, raionul Telenești, pentru a cărei renovare s-au cheltuit peste două milioane și jumătate de lei, stă acum părăsită. Instituția de învățământ a rămas pustie după ce elevii de aici, 35 la număr, au fost transferați în școala din satul vecin, Crăsnășeni.

Chiar dacă datele Oficiului Medical din sat arătau că natalitatea scade drastic, gimnaziul a fost reparat și nu de o firmă oarecare, ci de cea a primarului Vasile Ozun, membru al Partidului Democrat. Compania este însă înregistrată pe numele fiului alesului local, Vitalie Marandici.

Gimnaziul din Bogzești este astăzi înconjurat de rămășițe de la materialele de construcție, lucrările de renovare nu au fost duse la bun sfârșit, iar în interior domină pustiul. Clădirea este goală din septembrie trecut, iar sătenii nu au nici măcar cea mai mică idee care va fi soarta școlii.

La primăria din localitate, echipa Jurnal TV a dat peste „primăriță”. Așa îi spun oamenii din sat contabilei, care este și sora primarului. Ea ține cârmuirea instituției, întrucât Vasile Ozun locuiește în capitală. Aurelia Sclifos a refuzat să discute cu echipa Jurnal.

Contactat telefonic, primarul localității, Vasile Ozun, a spus că atunci când a început reparația clădirii erau 110 copii la școală și că nu a putut fi prognozată scăderea numărului de elevi.

Datele Oficiului Medical din Bogzești arată însă contrariul. Că gimnaziul va fi închis se știa demult. Pentru anii de studii 2020-2024 erau preconizați doar șase elevi. Astfel de rapoarte sunt făcute anual în instituțiile de învățământ, spune directorul gimnaziului din Crăsnășeni, unde au fost tranferați cei 35 de elevi din Bogzești.

Care a fost interesul renovării gimnaziului din Bogzești, nu știm, dar cunoaștem că firma „Eurodeviz”, care a efectuat lucrările, care așa și nu au fost duse la bun sfârșit, aparține primarului, dar este scrisă pe numele fiului acestuia, Vitalie Marandici. Este un lucru bine știut în sat, spun oamenii.

Suma pentru reparația clădirii ajunge la peste două milioane și jumătate de lei. Alesul local, Vasile Ozun, are alte două firme: „Oztor” SRL și „Ozun-Cons”. O dovadă că cele trei firme au același centru de comandă este decizia din 2017 a Consiliului Concurenței.

Am încercat să vorbim și cu Vitalie Marandici, însă nu ne-a reușit.

Firma „Eurodeviz” este câștigătoarea mai multor licitații în sat, nu doar a renovării gimnaziului. Compania a mai fost contractată de primărie pentru aprovizionarea cu apă și canalizare a localității, suma achiziției fiind de peste zece milioane 400 de mii de lei, dar și reparația grădiniței, de aproximativ 200 de mii de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: