image
Sursa foto: CNBC

Una dintre cele mai mari companii din lume concediază 12.000 de angajaţi, dar măreşte salariul directorului

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a primit anul trecut o majorare salarială substanţială, în timp ce Alphabet, compania mamă a Google, a redus agresiv costurile, inclusiv prin eliminarea a 12.000 de locuri de muncă, ca răspuns la încetinirea creşterii veniturilor.

Această confluenţă de evenimente a stârnit mânia forţei de muncă a Google. În săptămânile care au trecut de la momentul în care remuneraţia anuală a lui Pichai a fost făcută publică, platformele interne ale Google s-au umplut de conversaţii şi meme-uri în care i se reproşează directorului general că a primit o mărire de salariu în timp ce reducea costurile în alte părţi. Unii angajaţi au criticat, de asemenea, răscumpărarea de acţiuni, care a egalat răscumpărarea din 2022.

Documentele SEC au arătat că Pichai a fost plătit anul trecut cu un total de 226 de milioane de dolari, în mare parte prin intermediul unui premiu în acţiuni de 218 milioane de dolari, pe care îl primeşte la fiecare trei ani. Ultima dată când a primit acest premiu, în 2019, a fost de 276,6 milioane de dolari, iar compensaţia totală a fost de 280,6 milioane de dolari.

Pachetul său din 2022 a inclus aproape 6 milioane de dolari pentru securitatea personală şi un salariu de bază de 2 milioane de dolari. În 2021, Pichai a primit un total de 6,3 milioane de dolari, constând într-un salariu de 2 milioane de dolari şi 4,3 milioane de dolari în alte compensaţii, scrie Business Magazin.

Google nu a oferit un comentariu oficial la acest subiect.

Subiectul Pichai şi banii a fost unul controversat încă de la sfârşitul anului trecut, când directorul general a declarat, în cadrul unei reuniuni la nivelul întregii companii, că „nu ar trebui să echivalăm întotdeauna distracţia cu banii”. La momentul respectiv, el răspundea la anumite avantaje pe care compania le elimina, dar s-a ferit de întrebările angajaţilor privind reducerea remuneraţiei executivilor.

O parte din frustrare se îndreaptă spre planul Google de a răscumpăra acţiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari, semn că firma are mai mult decât suficient numerar pentru a-şi acoperi operaţiunile şi investiţiile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: