image
Sursa foto: ea.md

Începând de astăzi, intră în vigoare nouă metodologie de compensare a medicamentelor

Începând de astăzi, intră în vigoare nouă metodologie de compensare a medicamentelor. Pentru mai mult de jumătate de denumiri comerciale de medicamente incluse în lista compensatelor, pacienții nu vor achita co-plată, dar le vor primi gratuit. Totodată, a fost majorată rata de compensare de la 40%, 60% şi 80% din preţul mediu cu amănuntul la 100% din prețul medianic.

Estimările arată că plata achitată de cetățeni pentru medicamentele compensate se va reduce cu aproape 40%/ listă, iar numărul medicamentelor oferite gratuit din cele compensate va crește cu circa 30%. Cele mai mari reduceri de co-plată vor fi la medicamentele utilizate în tratamentul următoarelor maladii: cardiovasculare, depresia, demența, osteoporoza, astm bronșic.

Precizăm că Lista Medicamentelor Esențiale (LME) care stă la bază listei de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a fost actualizată pentru prima dată în ultimii zece ani. Acțiunile au fost desfășurate cu suportul Companiei Naționale de Asigurării în Medicină și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Lista medicamentelor compensate poate fi văzută aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: