image
Sursa foto: brookings.edu

Rata şomajului în Germania s-a menţinut la 5,5% în septembrie; Refugiații din Ucraina îngroașă rândurile șomerilor

Rata şomajului în formă ajustată sezonier în Germania s-a menţinut la 5,5% în septembrie, potrivit datelor oficiale publicate vineri, dar a crescut numărul şomerilor, în condiţiile în care refugiaţii din Ucraina au continuat să fie incluşi în sistem.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a informat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în septembrie cu 14.000, până la cifra ajustată de 2,510 milioane.

Dacă nu se ţinea cont de persoanele cu cetăţenie ucraineană, datele privind şomajul ar fi semnificativ mai bune, a precizat BA.

Rata şomajului ajustată sezonier, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, a rămas stabilă, la 5,5%. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,5%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să urce cu peste 14.000.

„Piaţa forţei de muncă rămâne stabilă, în pofida creşterii preţurilor şi a temerilor privind deficitul de energie”, a apreciat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Andrea Nahles.

Totuşi, un studiu realizat recent de S&P Global indică faptul că încetineşte crearea de locuri de muncă, din cauza incertitudinilor privind perspectivele economice.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a avertizat că economia ţării se contractă deja şi situaţia este posibil să se agraveze în lunile de iarnă, pe măsură ce consumul de gaze naturale va fi oprit sau raţionalizat.

Reducerea livrărilor de energie, ca o consecinţă directă a războiului din Ucraina, conduce la creşterea preţurilor şi înmulţirea incertitudinilor în Germania, afectând atât companiile, cât şi gospodăriile, a apreciat Bundesbank în raportul său lunar, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Chiar dacă rezervele de gaze vor ajuta, probabil, la evitarea unei raţionalizări la iarnă, activitatea economică este posibil să înregistreze un uşor declin în trimestrul al treilea, pentru ca în următoarele două trimestre să fie înregistrată o contracţie semnificativă, estimează Bundesbank.

comentarii: