image
Sursa foto: jurnal.md

Experții Consiliului Europei apreciază angajamentul RM de a combate violența împotriva femeilor, dar solicită îmbunătățiri

Grupul de Experți privind Acțiunea împotriva Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice (GREVIO) salută angajamentul autorităților din RM de a combate violența împotriva femeilor, dar în același timp, identifică o serie de probleme care necesită acțiuni urgente. Constatările se conțin în raportul de evaluare a implementării Convenției Consiliului Europei - Convenția de la Istanbul, de către Republica Moldova.

Legea din 2007 privind prevenirea și combaterea violenței în familie și modificările recente ale legislației au îmbunătățit protecția femeilor.. De exemplu, victimelor violenței domestice și sexuale li se acordă asistență juridică gratuită în cadrul procedurilor penale, iar ofițerii de urmărire penală au fost abilitați să emită ordine de interdicție de urgență.

Totodată, au existat două programe naționale de bază pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, iar autoritățile au instituit mecanisme de cooperare interinstituțională pentru a îmbunătăți cooperarea între părțile interesate relevante. GREVIO salută înființarea primului serviciu specializat din Republica Moldova pentru victimele violenței sexuale, care oferă îngrijiri medicale imediate, asistență post-traumatică, examinări medico-legale și asistență psihologică de către profesioniști calificați, și laudă autoritățile pentru eforturile depuse de a oferi protecție și sprijin unui număr mare de femei și fete care fug de războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, raportul subliniază că, până în prezent, politicile și legile s-au concentrat în principal pe violența în familie și, într-o anumită măsură, pe violența sexuală, nerespectarea altor forme de violență împotriva femeilor, cum ar fi căsătoria forțată, avortul și sterilizarea forțată. În ceea ce privește măsurile de protecție, raportul subliniază necesitatea de a oferi sprijin femeilor victime din zonele rurale, deoarece aceste servicii sunt disponibile în prezent doar în zonele urbane și acoperă în principal violența în familie.

Deși modificările Codului penal au aliniat mai bine legislația la cerințele convenției, GREVIO subliniază că persistă dificultăți în aplicarea dispozițiilor sale în practică, parțial din cauza lipsei de înțelegere de către profesioniștii relevanți a demensiunii de gen a anumitor acte de violență împotriva femeilor. În timp ce noțiunea privind infracțiunea de viol a fost modificată pentru a face trimitere la consimțământ, definiția actuală a actelor sexuale rămâne neajustată în legislația națională și necesită includerea termenilor precum „constrângerea fizică sau mentală” de către făptuitor, deoarece nu prevede o gamă largă de circumstanțe în care forța sau constrângerea nu sunt prezente, însă victima nu a putut să dea consimțământul liber. GREVIO a constatat, de asemenea, că este nevoie urgentă de a se asigura că procedurile de sterilizare și avort efectuate femeilor cu dizabilități nu se vor face fără acordul lor.

Ca prioritate, GREVIO îndeamnă autoritățile moldovenești să elaboreze un document de politică centrală care să cuprindă toate formele de violență împotriva femeilor reglementate de convenție.

Totodată autoritățile trebuie să ofere resurse umane și financiare suficiente instituției naționale care coordonează acțiunile împotriva violenței împotriva femeilor și serviciilor sociale care oferă sprijin victimelor, inclusiv celor furnizate de autoritățile locale.

Autorităților li se mai recomandă să crezeservicii dedicate pentru a asigura abilitarea pe termen lung a femeilor victime ale violenței în familie și independența lor economică.

Raportul a fost publicat împreună cu comentariile  primite de la Guvern. Precizăm că Republica Moldova a ratificat convenția la 31 ianuarie 2022.

Noutăţile partenerilor

comentarii: