image
Sursa foto: Dreamstime.com

Islanda: Guvernul sugerează că va încheia definitiv vânătoarea de balene

Guvernul de la Reykjavik a precizat că vânătoarea de balene va fi suspendată până la 31 august, măsură adoptată ca urmare a unui raport al autorității veterinare naționale care a constatat că practica contravine standardelor de protecție a animalelor din țara nordică, scrie Biziday.

Concret, Autoritatea Alimentară și Veterinară din Islanda a arătat în raportul său că vânătoarea de balene durează prea mult timp, iar mamiferele sunt chinuite pe tot parcursul acesteia. Instituția guvernamentală a prezentat și un videoclip care arată cum o balenă este vânată timp de cinci ore.

“Balenele se confruntă deja cu atât de multe amenințări serioase din cauza poluării, a schimbărilor climatice, a plaselor pescarilor și a navelor cu care se ciocnesc încât suspendarea vânătorii comerciale este singura concluzie etică”, a declarat Ruud Tombrock, directorul Humane Society International, organizație specializată pe bunăstarea animalelor.

De asemenea a subliniat rolul pe care balenele îl au în păstrarea biodiversității din oceane și astfel în combaterea schimbărilor climatice. Concret, balenele contribuie la hrănirea planctonului, care stă la suprafața oceanelor și care reține dioxidul de carbon, responsabil pentru crearea efectului de seră.

Datorită unor decizii similare ale autorităților islandeze din anii trecuți, vânătoarea de balene a devenit din ce în ce mai rară, dar și pe fondul cererii scăzute de carne de balenă. Vânătorii au voie să ucidă până la 209 de balene cu înotătoarea și 217 balene Minke (balenă mică comună). Pe lângă Islanda, doar Norvegia și Japonia permit vânătoarea de balene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: