image
Sursa foto: Reuters

McDonald’s se retrage din Rusia și anunță că își vinde afacerile, ca urmare a invadării Ucrainei

La două luni după ce și-a închis temporar cele 850 de restaurante din țară, compania cu 62 de mii de angajați în Rusia a anunțat astăzi că afacerile sale în Rusia nu sunt “conforme cu valorile McDonald’s”, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, decisă de președintele Vladimir Putin.

Directorul general al companiei americane a adăugat că decizia a fost una ”extrem de dificilă, dar ne asumăm angajamentul față de comunitatea noastră globală și trebuie să rămânem fermi în privința valorilor noastre,  (…) iar asta înseamnă că nu mai putem menține arcadele noastre strălucitoare în Rusia”, a declarat Chris Kempczinski.

Lanțul de restaurante a fost inaugurat la Moscova în 1990, când Uniunea Sovietică își deschidea pentru prima dată economia către mărcile occidentale, iar ieșirea McDonald’s de pe piața rusească are o semnificație simbolică similară cu evenimentul de acum 30 de ani, notează BBC.

“Criza umanitară cauzată de războiul din Ucraina și mediul de operare imprevizibil au determinat McDonald’s să ajungă la concluzia conform căreia deținerea în continuare a afacerii în Rusia nu mai este sustenabilă”, a transmis McDonald’s într-un comunicat. Compania cu sediul în Chicago a declarat că se așteaptă să înregistreze o pierdere contabilă (o depreciere a activelor) cuprinsă între 1,2 miliarde de dolari și 1,4 miliarde de dolari pentru ieșirea de pe piața rusească, dar nu a găsit un posibil cumpărător pentru afacere, scrie Biziday.

McDonald’s a continuat să-și plătească angajații din Rusia de când și-a închis temporar restaurantele la jumătatea lunii martie și a precizat, luni, că printre prioritățile sale se numără și faptul să se asigure că cei 62 de mii de angajați vor continua să fie plătiți până la finalizarea oricărei vânzării a afacerii. Decizia vine la scurt timp după ce Renault a anunțat că vine toate fabricile și afacerile din Rusia, cu opțiunea de a le putea răscumpăra în următorii șase ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: