image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Când vine troleibuzul? O aplicație gratuită, care îți arată timpul sosirii transportului în stații, disponibilă de astăzi

De acum înainte, locuitorii din Chișinău pot ști cu exactitate când ajunge transportul public în stație. O aplicație mobilă gratuită pentru transportul public este disponibilă de astăzi. Se numește Tranzy și informează călătorii în timp real când vine următorul autobuz sau troleibuz, și cum pot ajunge la orice destinație, folosind doar transportul public.

Aplicația numită Tranzy include o hartă a stațiilor de transport public din oraș, detalii actualizate despre trasee și minutele de sosire în staţie. Programul economisește timpul călătorului pentru că îi sugerează traseul optim pentru a ajunge la destinația dorită. Acesta funcționează în baza dispozitivelor GPS instalate în autobuze și troleibuze.

Aplicația este disponibilă în limbile română, engleză și ucraineană. În curând va putea fi accesată și în limba rusă.

Mulți călători ne-au spus că demult așteptau o asemenea facilitate. Mai complicat le va fi pensionarilor, care nu-s prea pricepuți la utilizarea tehnologiilor moderne.

Anterior, aplicația a fost implementată cu succes în Iași și Cluj Napoca.

Primăria Chișinău a cheltuit deja peste trei milioane de lei și va plăti anual 15 mii de euro pentru acest proiect.

„Este o muncă de peste un an de zile. Sute și chiar mii de oameni sunt implicați în acest proces. Au făcut o treabă minunată în ceea ce privește sistemul GPS. Monitorizarea flotei este un aspect extraordinar de greu într-un oraș precum e Chișinăul, cu peste 600 de mijloace de transport în comun, care se mișcă în timp real, într-un trafic impredictibil, în fiecare zi”, a menționat Doru Chirică, dezvoltatorul aplicației.

Ideea de a digitaliza transportul public din Chișinău nu este nouă. Despre instalarea sistemelor GPS și urmărirea vehiculelor se vorbește de câțiva ani, dar mereu au existat impedimente.

„Nu toate unitățile de transport erau asigurate cu sisteme GPS funcționale. În proporție de 30%, la Regia transport electric, aceste nu erau funcționale. Nu puteau fi integrate în ceea ce avem ca obiectiv pentru municipalitate și locuitori”, a menționat, la rândul său, primarul capitalei, Ion Ceban.

Responsabilii din cadrul Direcției generale mobilitate urbană au anunțat că în curând în stații vor apărea și panouri electronice, care vor afișa timpii de sosire a transportului public.

Noutăţile partenerilor

comentarii: