image
Sursa foto: EPA

Google continuă concedierile pe „bandă rulantă”

Google încă are obiceiul, se pare, să-și concedieze cercetătorii AI, pe fondul criticilor acestora. S-a afla că gigantul l-a concediat și pe omul de știință Satrajit Chatterjee, în martie, la scurt timp după ce acesta a refuzat să publice o lucrare, în timp ce alții au scris că anumite computere ar putea proiecta cipuri mai eficiente și mai performante decât pot oamenii.

Se pare că omului de știință i s-a permis să colaboreze la o lucrare care contesta aceste afirmații, după ce el și alți autori și-au exprimat rezervele de rigoare, dar a fost demis după ce un comitet a respins lucrarea, de vreme ce acești cercetători sperau să prezinte problema CEO-ului Sundar Pichai, dar și consiliului de administrație al Alphabet.

Compania nu a detaliat de ce a l-a concendiat pe Chatterjee, dar a declarat pentru New York Times că a fost „dat afară cu motiv întemeiat”. De asemenea, a susținut că lucrarea originală a fost revizuită de colegi și că studiul care a contestat afirmațiile „nu a îndeplinit standardele”.

Indiferent dacă știința rezistă sau nu, ieșirea subliniază conflictul continuu dintre conducerea Google și echipele AI, cele care coordonează multe dintre proiectele sale. Problemele au început să fie mult mai serioase atunci când Google l-a concediat pe Timnit Gebru, în 2020, în urma unei dispute pe tema unei lucrări, alți doi angajați urmând calea.

Conflictul a escaladat total când gigantul Google a dat-o afară și pe Margaret Mitchell, la începutul anului 2021. În timp ce Google a susținut că Mitchell a încălcat politicile de confidențialitate a datelor, ea a criticat public directorii, susținând că problemele sunt multe și adânc înfipte în companie.

Aceste concedieri i-au determinat pe inginerii veterani din companie să părăsească firma, independent de protestele la nivel de companie, din ultima perioadă. Google a investigat concedierea lui Gebru și a promis schimbări, dar concedierea lui Chatterjee ar putea să inflameze spiritele și mai mult decât atât.

Nu este un secret pentru nimeni că Google este mândru de cercetarea sa în domeniul inteligenței artificiale, așadar, este lesne de înțeles de ce, pe măsură ce trece timpul, compania devine din ce în ce mai inflexibilă, notează Playtech.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii:

Din aceeaşi categorie