image
Sursa foto: Jurnal.md

Încă o scumpire drastică: Prețul poliței medicale se majorează de TREI ORI pentru cei care se asigură în mod individual

În 2023, prețul poliței de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, pentru persoanele care se vor asigura individual, va constitui 12 636 de lei, de trei ori mai mare față de cea din anul 2022 - 4 056 de lei. Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor a fost aprobat joi, 1 decembrie, de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 de milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%.

Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități. Astfel, proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1 014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1 622 de lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Prima de asigurare în mărime de 2028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4 056 de lei.

Partea preponderantă a FAOAM, în jur de 13 miliarde 930 de milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1 miliard 832 de milioane sau cu 15,1% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2022. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2023 prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea, începând cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de regie la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2023.

Noutăţile partenerilor

comentarii: