image
Sursa foto: Agerpres

La mulți ani, România! 105 ani de la Marea Unire

Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 1 decembrie Ziua Națională a României. Se împlinesc 105 ani de când, la Alba Iulia, a avut loc Marea Adunare care a decis unirea Transilvaniei cu România, marcând astfel apariția României Mari.

Parada militară de 1 decembrie are loc, la fel ca și în ceilalți ani, la București și la Alba Iulia, orașul Marii Uniri.

La București, parada va începe la ora 11:00 și va putea fi urmărită în direct la Jurnal TV.

În acest an vor fi mai bine de 2.400 de militari români care vor defila sub Arcul de Triumf, alături de 250 de militari din Republica Moldova, Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Luxemburg, Polonia, Portugalia, SUA şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Vor fi peste 130 de mijloace tehnice, transportoare blindate, mașini de luptă ale Infanteriei, vehicule tactice, autospeciale folosite de forțele de intervenție, iar 40 aeronave vor survola Arcul de Triumf. Un element de noutate va fi avionul medical, ultramodern care a intrat în dotarea salvatorilor în urmă cu câteva luni.

La paradă vor putea fi văzute și avioane de luptă ale militarilor străini care desfășoară misiuni de Poliție aeriană în România.

Marea Unire de la 1918

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.

Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

La 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Anterior, în perioada 1866 - 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

Pe 31 iulie 1990, prin legea promulgată de președintele Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Noutăţile partenerilor

comentarii: