image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

MAEIE invită angajații Ambasadei ruse să viziteze vagoanele din PMAN pentru a afla despre foamete și deportările în Gulag

MInisterul de Externe solicită autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră.

Reacția diplomației de la Chișinău vine după ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a venit cu un comentariu privind expoziția inaugurată în Piața Marii Adunări Naționale, la împlinirea a 74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste.

„În ultimele zile, autoritățile ruse au făcut declarații controversate, inclusiv cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate. Este important să subliniem că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societatea noastră, și nu războiul și agresiunea. Cu referire la declarațiile despre deportările de pe teritoriul de atunci al Republicii Moldova, le considerăm complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara noastră. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Reprezentanții Ambasadei ruse sunt invitați să viziteze expoziția din PMAN dedicată victimelor deportărilor staliniste.

„Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă - profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag”, se mai spune în comunicat.

Expoziția „Basarabeni în Gulag” poate fi vizitată până la data de 30 iulie. Acțiunea se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949.

În cele două vagoane de metal sunt expuse obiecte folosite de victimele deportărilor, iar fiecare vizitator poate simți pe pielea lui condițiile și zăpușeala care, după 3 săptămâni de drum chinuitor, s-a preschimbat în frigul Siberiei de gheață. De asemenea, zilnic, aici au loc proiecții de filme documentare dedicate acestei tragedii.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul comunist sovietic a organizat cea mai amplă acțiune de deportare în masă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. În vagoane similare celor amplasate în Piața Marii Adunări Naționale au fost strămutate forțat 11 281 de familii. Aceasta înseamnă 35.796 de persoane, dintre care 11. 889 erau copii, 14. 033 - femei și 9. 864 - bărbați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: