Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat miercuri ca „legitimă” omagierea mareşalului Petain la Paris, subliniind că liderul regimului colaboraţionist de la Vichy a fost „în timpul Primului Război Mondial un mare soldat”.

„Este ceva legitim ca noi să le aducem un omagiu mareşalilor care au condus armata către victorie, ca în fiecare an”, a precizat președintele Franței. „Nu ascund nici o pagină a istoriei”, a subliniat Macron.

Membrii comunității evreiești au lansat critici dure în privința omagierii mareșalului Petain.

„Sunt îngrozit că un astfel de om ar putea fi onorat”, a declarat miercuri Francis Kalifat, reprezentant al comunității evreiești din Hexagon, scrie jta.org.

„Acesta (Philippe Petain, n.r.) este omul care a fost responsabil de deportarea evreilor francezi”, a mai spus Francis Kalifat.

În 1945, Pétain a fost judecat pentru colaboraționism și, după ce a fost găsit vinovat, a fost condamnat la moarte prin împușcare.

Charles de Gaulle, care a ocupat pentru ceva vreme după război postul de prim-ministru al Franței, i-a comutat sentința la închisoare pe viață, datorită vârstei înaintate cât și a meritelor din timpul primului război mondial.