image
Sursa foto: Reuters

Qatarul și Bahrainul își reiau relațiile diplomatice

Qatarul şi Bahrainul îşi vor relua relaţiile diplomatice, au informat miercuri atât agenţia de ştiri din Bahrain (BNA), cât şi ministerul de externe din Qatar, transmite Reuters.

Decizia reluării relaţiilor diplomatice survine la peste doi ani după ridicarea boicotului arab impus Qatarului.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt au pus capăt, în ianuarie 2021, unui embargo de trei ani şi jumătate asupra Qatarului. Toate aceste ţări, cu excepţia Bahrainului, au restabilit legăturile de călătorie şi comerciale în 2021.

Miercuri, Comitetul de monitorizare Bahrain-Qatar a avut a doua întâlnire la sediul Secretariatului General al Consiliului de Coordonare al Golfului (CCG) din capitala Arabiei Saudite, unde a fost luată decizia, au spus cele două ţări în declaraţii separate.

În luna ianuarie, prinţul moştenitor al Bahrainului a discutat telefonic cu emirul Qatarului, semn că cele două state din Golf se îndreptau spre restabilirea relaţiilor.

Conflictul care a determinat întreruperea legăturilor cu Qatarul în 2017 s-a centrat în jurul sprijinului acestei ţări pentru mişcările islamiste considerate o ameninţare de vecinii arabi şi a legăturilor sale cu puterea musulmană şiită din Iran şi cu Turcia. Cele patru state au avut, de asemenea, propriile lor dezacorduri cu Qatarul.

Arabia Saudită, ca putere regională, a condus eforturile de reluare a legăturilor cu Qatarul şi, împreună cu Egiptul, a restabilit relaţiile diplomatice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: