image
Sursa foto: Colaj foto // Jurnal.md

Cazul Glijin: „Adrian Glijin a fost luat ostatic în schimbul unui milițian transnistrean; Asta se numește terorism”

Ex-vicepremierul Reintegrării, expertul în securitate, Alexandru Flenchea, și directorul Promo-Lex, Ion Manole, au declarat astăzi, 12 mai 2022, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV că Adrian Glijin, răpit în octombrie 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană, ar fi fost luat ostatic în schimbul unui milițian transnistrean.

„Adrian Glijin a fost luat ostatic, asta, de fapt, se numește luare de ostatici pentru schimb. În schimbul la milițianul transnistrean care a fost condamnat aici pentru 15 ani pentru răpire de persoane, care a fost identificat prin anchetă, recent. Cazul încă mai este în instanță, decizia nu este definitivă, dar persoana este închisă aici în penitenciar, deja își ispășește pedeapsa. Asta se numește terorism, luare de ostatici și terorism”, a declarat Alexandru Flenchea, ex-vicepremier al Reintegrării, expert în securitate.

„Trebuie de menționat aici că acel milițian care a fost identificat și reținut de către organele de drept este pentru prima dată când autoritățile constituționale identifică o persoană care este bănuită de săvârșirea unor astfel de crime, reținută și dosarul transmis în instanța de judecată. Și iată chiar dacă este primul caz, vedem că cei din stânga Nistrului nu vor să facă un precedent. Pentru ei probabil este principial acest lucru și au recurs la reținerea sau la răpirea celor patru persoane, două dintre care au fost eliberate, iată două încă sunt în detenție. Într-adevăr, conform tuturor soluțiilor noastre, sunt ținuți ostatici, captivi pentru a fi schimbați cu milițianul din stânga Nistrului (...) Un lucru curios aici este că și milițianul care a fost reținut de către autoritățile constituționale are cetățenia Republicii Moldova. El a fost reținut la secția de pașapoarte a ASP-ului, respectiv a venit să își perfecteze actele. El este acuzat pentru răpire de persoane. Au venit noaptea într-o localitate din raionul Florești cu barca, au răpit două persoane, le-au maltratat, le-au târât prin pietriș. Aceste persoane au fost transportate în stânga Nistrului, torturate. Ulterior, Chișinăul a intervenit, persoanele au fost eliberate iar victimele au identificat acest milițian ca fiind unul dintre cei care au făcut răpirea”, a menționat directorul Promo-Lex, Ion Manole.

Întrebat de către moderatorul emisunii Vitalie Călugăreanu dacă despre acest „schimb” se discută undeva, Alexandru Flenchea a declarat că „nu poți discuta schimbul de oameni. Acesta este tragismul situației. Toată situația aceasta este anormală și noi nu suntem protejați în acest caz, atât timp cât conflictul nu este rezolvat, atât timp cât există administrație acolo care nu este responsabilă în fața nimănui. (...) Problema trebuie rezolvată altfel.”

Amintim că pe 6 mai 2022, Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, răpit în octombrie 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană, a anunțat că fiul ei a fost „condamnat” de așa-numita „judecătorie supremă” din regiunea transnistreană la 13 ani și 6 luni de detenție. La data 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00, Adrian a fost răpit de cinci persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca (stânga Nistrului, zona de securitate). Familia a fost informată că Adrian e acuzat de „trădare de patrie”. „Cazul Glijin este cel mai elocvent exemplu unde lipsa acțiunilor concrete alimentează abuzurile și ilegalitățile grave”, transmite Promo-LEX.

Noutăţile partenerilor

comentarii: