image
Sursa foto: jurnal.md

Ex-premier: „Când Maia Sandu îmi povestea de statutul de candidat, mi-am zis în sinea mea că e puțin ambițios. A reușit!”

Statutul de țară candidat a fost visul și munca mai multor generații în Republica Moldova. E o ancoră mult dorită de care poate să ne rupă doar brutalitatea unui război sau prostia noastră ca popor. Sper că odată cu venirea noilor generații, lipsite de instinctele sovietice, nu va fi cazul. Alternativa „russkii mir” înseamnă distrugere, ocupație, înrobire economică, culturală și morală, o întoarcere direct în Evul Mediu”, a comentat acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană fostul premier Ion Sturza.

„Mulțumim Ucrainei că a rezistat în calea acestei „perspective”! Ei astăzi luptă și pentru noi. Dar să nu uităm că istoria o fac oamenii. Și aici voi fi patetic. Atunci când ceva timp în urmă doamna Maia Sandu îmi povestea de statutul de candidat, eu cu experiență și micile mele cunoștințe în domeniu ziceam (în sinea mea): e puțin ambițios. A reușit! Cu tenacitate, încăpățânare și abilități extraordinare de comunicare cu liderii mondiali. Evident, a fost o muncă colectivă și de echipă. Dar rolul personalității în istorie este evident pentru mine”, a notat Ion Sturza într-o postare pe pagina sa de facebook.

Fostul premier menționează că parcursul european e „presărat” cu aproape 100 de mii de pagini de condiții și solicită extrem de multă muncă și dedicație. Dar rezultatul acestei munci ar fi ceea ce merităm, un stat european.

Fostul premier mai observă că există și o parte a societății care nu înțelege importanța evenimentului produs în seara zilei de 23 iunie, de acordare a statutului de țară candidat pentru integrare la UE Republicii Moldova.

Nu, nu sunt opozanții din oficiu. Sunt cei pe care îi mănâncă invidia că acest eveniment nu se asociază cu ei. Asta știți cum e? Ca în sport - aleargă mulți, puțini devin campioni”, a conchis Sturza.

Amintim că ieri RM și Ucraina au devenit state-candidate pentru aderare la Uniunea Europeană.

comentarii: