image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Parlicov: Nu avem nevoie de gaz rusesc

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, zice că l-a surprins decizia Moldovagaz privind reluarea importului de gaze rusești pentru dreapta Nistrului. Parlicov a declarat azi presei că nici el, nici Guvernul nu a fost informat despre decizia întreprinderii moldo-ruse, care ar fi fost luată pe cont propriu. Potrivit ministrului, malul drept al Nistrului dispune acum de suficiente rezerve de gaze depozitate și nu are nevoie de livrările Gazprom-ului.

Ministrul Energiei spune că Moldovagaz nu a importat un volum mare de la Gazprom pentru maul drept, fiind vorba de doar două milioane de metri cubi de gaze, livrate timp de patru zile. Chiar și așa, Victor Parlicov atenționează că Moldovagaz nu și-a coordonat deciziile cu autoritățile de la Chișinău.

„Întreprinderile trebuie să-și asume deciziile legate de funcționare pieței și să poarte responsabilitate pentru ele. Noi pentru malul drept nu avem nevoie, în prezent, să procurăm gaze de la Gazprom. Noi avem gaze care au fost procurate și există stocuri care au fost create pentru securitate prin Energocom. Și acest gaz trebuie să fie achiziționat de la Energocom. Această poziție a fost comunicată Moldovagaz”, a declarat ministrul Energiei.

Parlicov spune că deși atât prețul gazului livrat de Gazprom, cât și cel achiziționat de Energocom de pe piața spot, este de puțin peste 1000 de dolari, acum trebuie să fie importate și achitate anume gazele de la Energocom, nu de la Gazprom.

„Acele stocuri care au fost formate de Energocom au o valoare. Acest gaz va trebui consumat. Și atât timp cât acest gaz se consumă, consumatorii plătesc acești bani. Asta dă resursele necesare Energocom-ului că să procure acum gaz și să beneficieze de conjunctura de prețuri actuală. Pentru că dacă vorbim, că hai să cumpărăm acum gaze, pentru că este mai ieftin pe piața spot, asta înseamnă că trebuie să ai de undeva banii aceștia. Ca să ai banii aceștia, stocurile de la Energocom trebuie cumva consumate”, a mai menționat Parlicov.

Ministrul Energiei nu exclude în totalitate posibilitatea de a procura gaze, pentru malul drept, de la Gazprom, însă aceasta se va întâmpla doar dacă gigantul rus va oferi un preț mai mic. În prezent, nu au loc însă discuții cu Gazprom privind negocierea contractului.

Deși Moldovagaz anunța luni că importul de gaze rusești pentru malul drept va continua cel puțin până la finele lunii martie, șeful companiei, Vadim Ceban, ne-a spus că Moldovagaz a încetat aceste importuri și distribuie tot gazul rusesc către malul stâng.

„Deja începând de ieri văd că Tiraspoltransgaz se conformează în limitele la cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi și azi cred că, la fel, se va conforma. Aceasta a fost o perioadă scurtă de timp în care trebuie să echilibrăm, inclusiv prin această achiziție, să echilibrăm volumele și sistemul. Noi trebuie să analizăm situația, dar vom acționa după procedură. Dacă va fi reducerea de volume, vom acționa ca să reducem volumele și vom analiza mai puțin. Asta tot e procedura prevăzută în contract”, a declarat șeful Moldovagaz.

Luni, Vadim Ceban a anunțat că după o pauză de trei luni, Moldovagaz a reluat parțial importul de gaze naturale de la Gazprom. Ceban preciza că din cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz, livrate zilnic de gigantul rus, 800 de mii de metri cubi au fost importate pentru malul drept, iar restul - pentru regiunea transnistreană. Procesul a durat timp de câteva zile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: