image
Sursa foto: jurnal.md

Explicația dură a unui fost premier de ce mai mulți escroci din RM și-au găsit refugiul în Marea Britanie: „Le vin banii”

Critici dure, după ce mai mulți oligarhi fugari din Republica Moldova și-au găsit refugiul în Marea Britanie, au fost lansate de fostul premier Ion Sturza într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc sunt doar câțiva dintre controversații afaceriști implicați în diverse scheme, figuranți în dosare ale PG, care la momentul actual se află la Londra. Fostul premier Ion Sturza încearcă să ofere o explicație acestui fenomen.

„Cu ceva ani în urmă, legasem o colaborare cu un jurnalist de la „Economist”, Nik S. Eu mă dădeam cu părerea despre ce se mai întâmplă în regiune. El, Nik, îmi furniza detalii la „milimetru” despre foarte multe evenimente și persoane. Evident, foarte curând mi-am dat seama care era misiunea adevarata a „corespondentului”. La un moment dat, îl întreb: „Uită-te, Nik, moldovenii spală zeci de miliarde de dolari de la ruși prin băncile voastre. Nu puteți să-i strângeți puțin cu ușa de la metroul londonez”? Răspunsul lui a fost pe măsură: „Păi, Ion, banii vin la noi, nu pleacă”! Aici e buba. Banii vin! Britanicii, cu rămășițele lor de mentalitate colonială, consideră că banii, resursele, talentele trebuie să „vină”. În timp ce ei „bat bila” pe toloacă și beau un gin tonic cu sau fără gheață!”, a comentat Ion Sturza.

Potrivit fostului premier Marea Britanie a fost dintotdeauna un refugiu perfect pentru oligarhi, escroci, dictatori farsori, cu o singură condiție - „să-și parcheze „Jaguar”-urile pe malurile Tamisei”.

„Tot sistemul britanic este construit în așa fel ca să nu-i deranjeze tare pe „deponenți". Oligarhii din spațiul ex-sovietic, mafia americană, baronii narco-latino, canibalii din Africa, dictatorii din Asia și iarăși din spațiul ex-sovietic... clienți și sir(i) cu acte britanice în regulă... Culmea ipocriziei sunt bine-cunoscutele cazuri când membrii Curții Supreme de Justiție își iau „concediu” pentru a-i apăra pe oligarhi în calitate de avocați... în aceeași curte! Un fel de „zarabotok” în timpul liber. O să ziceți: „Dar cum de Luca Filat a fost prins huzurind din „bursa de student”?!” Adevărul e că Luca a avut „nenorocul” să fie analizat ca studiu de caz de un faimos ONG anticorupție. Caz care a devenit celebru în mediile „academice”, a notat Ion Sturza.

Fostul premier nu a trecut cu vederea nici comentariile „siropoase” a ambsadorului englez la Chișinău la o postare a concubinei lui Veaceslav Platon, Natalia Morari

„Altă culme - deja a ridicolului - sunt comentariile siropoase ale ambasadorului englez la Chișinău la o postare de la Londra făcută pe rețele de o consoartă a unui fugar de lux – „Beautiful darling”! La ei tot ce pute a bani e „darling”, e „beatiful”! Așa că să nu avem mari iluzii, știu ei, fugarii moldoveni, ce știu - Лондон им поможет! И кукиш нам покажет... Britanicii nu trebuie rugați. Britanicii trebuie dați în judecată pentru complicitate la furtul miliardului și spălare de bani”, a conchis fostul premier.

Amintim că ultima postare din capitala Marii Britanii a fost făcută ieri de fostul deputat al Partidului Democrat, Constantin Botnari, alias „borsetca lui Plahotniuc”, care a fost anunțat în căutare internațională la sfârșitul anului trecut.

comentarii: