image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte: Sechestre suplimentare în valoare de peste un milion de lei

Procuratura Anticorupție anunță că a aplicat sechestre în valoare de peste un milion de lei asupra bunurilor persoanelor implicate în cauza penală denumită generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”.

PA desfășoară în continuare acțiuni menite de a documenta multilateral toate acțiunile prejudiciabile comise de persoanele publice și persoane din domeniul de afaceri în cauza penală denumită generic „Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”.

În luna februarie, în cadrul aceluiași dosar, Procuratura Anticorupție a aplicat sechestre în valoare de peste 86 de milioane de lei.

Potrivit procurorilor, acțiunile Procuraturii Anticorupție și a organelor antrenate în documentarea acestei infracțiuni vor continua în vederea tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate, precum și restituirii prejudiciului material cauzat în rezultatul săvârșirii infracțiunilor instrumentate.

Amintim că urmărirea penală pe acest caz a fost pornită în urma valorificării informațiilor SIS, pe 22 octombrie 2021, de către Procuratura Generală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material, de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Ulterior, pe 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”, sunt bănuite că, în perioada 2013-2021, executând indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal, organizat, creat și condus de o persoană publică, au elaborat și pus în aplicare o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.

În septembrie 2022, magistrații au emis mandate de arest în contumacie pe numele a patru persoane cercetate în acest dosar, una dintre care este Vladislav Zara, fostul director al Agenției Servicii Publice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: