image
Sursa foto: AFP

Talibanii au anunțat formarea noului guvern în Afganistan; Ministrul de interne e căutat de FBI

Talibanii au anunțat formarea unui guvern interimar al Afganistanului. Șeful executivului va fi mulahul Mohammad Hassan Akhund, unul dintre fondatorii principali ai mișcării talibane, în vreme ce mulahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mișcării talibane și liderul politic al islamiștilor, va fi vicepremier.

În funcția de ministru de interne a fost numit Sarajuddin Haqqani, cunoscut serviciilor de informații americane drept emisarul taliban al grupării jihadiste Al Qaeda. După ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, Haqqani și-a făcut apariția în Kabul înarmat cu o armă de asalt M4 americană, alături de o echipă de protecție alcătuită din luptători îmbrăcați în echipament de luptă american și s-a prezentat drept noul șef al securității din Afganistan.

Guvernul interimar anunțat de talibani reprezintă prima formă de executiv formată în Afganistan, de la căderea Kabulului în mâinile islamiștilor, pe 15 august. Până atunci, Kabulul rămăsese singurul oraș care mai era controlat de fostul guvern afgan, scrie digi24.ro

Talibanii au declarat Afganistanul „emirat islamic”.

Ultimii soldați americani au părăsit Afganistanul înainte de 31 august, fapt ce a marchat sfârșitul celui mai lung război al Statelor Unite.

După 20 de ani, peste 2.000 de morți și două trilioane de dolari cheltuiți, războiul din Afganistan s-a încheiat. Ultimele zile ale evacuării din Kabul au fost marcate de haosul și terorarea de la aeroportul Hamid Karzai, luat cu asalt de civilii afgani care doreau să prindă un loc într-unul din avioanele care părăseau țara.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: