image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Confederația Sindicatelor din Moldova consideră inadmisibil ca salariații să fie nevoiți să își ia concedii neplătite

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) consideră inadmisibil ca în contextul hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică de a suspenda activitatea instituțiilor de învățământ, salariații să fie nevoiți să își ia concedii neplătite sau concedii de odihnă. Potrivit CNSM, astfel ei pierd sursele de venit necesare pentru întreținerea familiei sau concediile de odihnă programate pentru perioada de vară, timp când copiii se află în vacanță, transmite IPN.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, CNSM menționează că este necesar să fie adoptate măsuri concrete care ar viza menținerea nivelului veniturilor salariale în situația epidemiologică creată.

Drept opțiuni pe care le văd sindicatele este acordarea obligatorie unuia dintre părinți cu copii care necesită supraveghere, a zilelor libere plătite sau, pornind de la situația epidemiologică, acordarea unui concediu pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu plata unei indemnizații pentru carantină din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a expediat în atenția conducătorilor instituțiilor de învățământ și autorităților administrației publice locale de nivelul I și II o scrisoare în legătură cu suspendarea procesului educațional în instituțiile de învățământ. Ministerul precizează că angajații tuturor instituțiilor de învățământ își exercită atribuțiile de serviciu în conformitate cu programul de muncă stabilit, cu achitarea salariului de către angajator.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: