image
Sursa foto: Jurnal.md

Vettingul judecătorilor: Cum sunt verificați cei care își justifică averea cu bani obținuți de la rude, nunți și cumetrii

Președintele și vicepreședintele Comisiei Vetting, Scott Bales și Andrei Bivol, au explicat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, cum sunt verificați judecătorii privind mijloacele lor bănești, în contextul în care mai mulți candidați își justifică averea cu bani primiți de la rude care muncesc în afara țării, donații sau bani obținuți la nunți și cumetrii.

„Uneori este un proces complicat. Încercăm să coraborăm documente, altele decât cele prezentate de candidați. Examinăm extrase din conturile bancare și alte documente financiare, în conformitate cu cerințele de prezentare a declarațiilor către Autoritatea Națională de Integritate, și vedem dacă cineva declară că a obținut bani de la nuntă. Noi nu doar pur și simplu credem ce a fost indicat în declarație, noi facem contrapuneri, verificări cu alte documente și punem întrebări suplimentare acestor candidați, dacă vedem că anumite lucruri nu coincid”, a declarat președintele Comisiei Vetting, Scott Bales.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei, Andrei Bivol, a spus: „Pe lângă declarația persoanei, întotdeauna solicităm să ni se spună cum au ajuns banii în țară, în numerar sau nu, cine i-a adus. Atunci, putem verifica dacă acea persoană a traversat frontiera în general.

Judecătorii pot spune că persoanele date au venit cu microbuzul, cum a și fost în multe cazuri, a precizat moderatorul emisiunii.

„Acestea cu microbuzul sunt complicate, dar știm că există niște limite prevăzute de lege a cât numerar poate o persoană fizică să aducă în țară fără a declara și atunci trebuie să raportăm la sumă. Dacă este o sumă exorbitantă și persoana trebuie să facă zece drumuri, este complicat și sunt necesare alte probe suplimentare. Rămâne o declarație care la fel trebuie confirmată și cu alte probe”, a explicat vicepreședintele Comisiei Vetting.

Vezi și: Ce salarii au membrii naționali ai Comisiei Vetting

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: